Lasagne z kozią brodą i szpinakiem

Lasagne - ale jak to bez mięsa? A no bez mięsa, bo makaron lasagne ze szpinakiem osobiście uwielbiam i postanowiłam pomiędzy warstwy włożyć trochę koziej brody. Siedzuń sosnowy (bo również i tak się na niego mówi) nie jest bardzo popularnym grzybem, może dlatego, że jeszcze niespełna dwa lata temu był pod ścisłą ochroną i nie wolno było go zbierać, a może ze względu na swój fikuśny i budzący grozę wygląd? Moim zdaniem jednak, nie sposób pomylić go z innym grzybem - nawet jeśli nie jesteśmy pewni jego wyglądu, to żywiczno-orzechowy zapach nigdy Was nie zmyli.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 4 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Grzyby:
200g koziej brody
2 łyżki masła
1 średnia, biała cebula
sól, pieprz do smaku

Szpinak:
300g świeżego szpinaku w liściach
3 łyżki masła
1 średnia, biała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Beszamel:
35g masła
30g mąki
300ml zimnego mleka
pieprz czarny świeżo mielony, gałka muszkatołowa

Ponadto:
400g pomidorów z puszki (lub świeżych, bez skóry)
ok. 100 g żółtego sera
ok. pół opakowania makaronu lasagne





Grzyby: kozią brodę dokładnie wypłukać, osuszyć i oczyścić, pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle na patelni, włożyć kozią brodę, oprószyć solą i pieprzem i dusić, aż puszczona przez grzyby woda, odparuje. Zestawić z ognia.

Szpinak: dokładnie go umyć i osuszyć na sicie. Cebulę obrać i posiekać, czosnek drobno posiekać, zeszklić razem na maśle, włożyć szpinak, oprószyć pieprzem i solą i dusić, aż woda odparuje. Zestawić z ognia.

Pomidory zmiksować blenderem na pulpę, wlać do rondla, dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować na dużym ogniu, często mieszając, aż odparują o połowę.

Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, wsypać mąkę, chwilę razem zasmażać, a następnie wlać zimne mleko, dodać szczyptę pieprzu i startej gałki muszkatałowej, mieszać energicznie, podgrzewając aż sos będzie mocno gęsty, zestawić z ognia.

Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół. Foremkę 12x26cm wysmarować masłem, na spód wyłożyć 1/3 beszamelu, układać dalej warstwami:

  • makaron
  • usmażony szpinak
  • makaron
  • 1/3 beszamelu
  • makaron
  • usmażona kozia broda
  • makaron
  • beszamel
  • makaron
  • sos pomidorowy
  • starty, żółty ser

Wstawić foremkę do piekarnika i piec 30-40 minut, po upieczeniu odczekać ok. 15 minut przed podaniem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Lasagne z kozią brodą i szpinakiem
  • Ola

    Wygląda bardzo smacznie, ale jednak trochę przerażają mnie te grzyby :(

    • Myślę, że pierwsze swoje kozie brody warto zbierać z jakimś „starym wyjadaczem”, wtedy można je dobrze poznać. Mnie nauczyli zbierać moi teściowie, teraz ciacham najwięcej w rodzinie :)

  • Aykey

    kozia broda jest pod ścisłą ochroną

    • Taaak? A gdzie jest tak napisane? Jakieś nowe rozporządzenie? Podstawa prawna?

      Ludzie, przestańcie wypisywać takie bzdury i to jeszcze anonimowo, a jak już kompletnie nie macie nic lepszego do roboty ze swoim życiem, to chociaż bądźcie na bieżąco z przepisami prawa, bo potem ktoś takie pierdoły czyta i w to wierzy.

  • Wygląda przepysznie!!