Lasagne z kozią brodą i szpinakiem



Grzyby:
200g koziej brody
2 łyżki masła
1 średnia, biała cebula
sól, pieprz do smaku
Szpinak:
300g świeżego szpinaku w liściach
3 łyżki masła
1 średnia, biała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Beszamel:
35g masła
30g mąki
300ml zimnego mleka
pieprz czarny świeżo mielony, gałka muszkatołowa
Ponadto:
400g pomidorów z puszki (lub świeżych, bez skóry)
ok. 100 g żółtego sera
ok. pół opakowania makaronu lasagne

Grzyby: kozią brodę dokładnie wypłukać, osuszyć i oczyścić, pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle na patelni, włożyć kozią brodę, oprószyć solą i pieprzem i dusić, aż puszczona przez grzyby woda, odparuje. Zestawić z ognia.
Szpinak: dokładnie go umyć i osuszyć na sicie. Cebulę obrać i posiekać, czosnek drobno posiekać, zeszklić razem na maśle, włożyć szpinak, oprószyć pieprzem i solą i dusić, aż woda odparuje. Zestawić z ognia.
Pomidory zmiksować blenderem na pulpę, wlać do rondla, dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować na dużym ogniu, często mieszając, aż odparują o połowę.
Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, wsypać mąkę, chwilę razem zasmażać, a następnie wlać zimne mleko, dodać szczyptę pieprzu i startej gałki muszkatałowej, mieszać energicznie, podgrzewając aż sos będzie mocno gęsty, zestawić z ognia.
Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół. Foremkę 12x26cm wysmarować masłem, na spód wyłożyć 1/3 beszamelu, układać dalej warstwami:
- makaron
- usmażony szpinak
- makaron
- 1/3 beszamelu
- makaron
- usmażona kozia broda
- makaron
- beszamel
- makaron
- sos pomidorowy
- starty, żółty ser
Wstawić foremkę do piekarnika i piec 30-40 minut, po upieczeniu odczekać ok. 15 minut przed podaniem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!