Lazania ze szparagami i groszkiem

Powiem szczerze, że kocham książki kucharskie, ale muszą mieć ciekawe przepisy, lub te całkiem proste, warunek jest jeden: apetyczne zdjęcia, to czyni książkę atrakcyjną. Ale zdjęcia zdjęciami a ja najbardziej lubię, jak widzę, jak daną potrawę się przygotowuje. Tak się napaliłam na tą lasagne, gdy Jamie Oliver przygotowywał ją w swoim programie, że tylko szukałam chwili wolnego czasu, by ją zrobić. Trochę ją zmodyfikowałam i taki przepis Wam podaję, a oryginał pochodzi z książki "30 minut w kuchni".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
45
Czas całkowity (min):
65


Porcja na podłużną blaszkę - 30x8cm:
8 płatów lasagne
500g zielonych szparagów
450g groszku w ziarenkach (może być mrożony)
200g śmietany kwaśnej
400ml bulionu
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
2 małe opakowania serka wiejskiego granulowanego
10 listków mięty
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
200g sera Grana Padano
garśc tartego, żółtego sera





W szerokim garnku zagotować osoloną wodę, włożyć płaty makaronu lasagne i gotować, mieszając, by się nie posklejały około 5-7 minut. Po tym czasie, jeszcze twardawy makaron wyjmować szczypcami na płaty folii aluminiowej, przekładając co jeden płat folią, zawinąć i odłożyć na bok.

Cebulę pokroić w kosteczkę, na patelni rozgrzać oliwę (3 łyżki z przepisu), dodać cebulę, wycisnąć także ząbki czosnku przez praskę, zeszklić i zestawić z ognia.

Szparagi dokładnie wypłukać (ja moczyłam całą noc w zimnej wodzie i jeszcze dodatkowo płukałam), odciąć stwardniałe końce i je wyrzucić, odciąć główki i odłożyć je na talerzyk. Łodygi szparagów pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na patelnię, wlać 50ml bulionu i chwilę razem smażyć.

Dodać posiekane listki mięty, zamieszać.

Wrzucić groszek na patelnię, dodać trochę soli i pieprzu, dodać śmietanę i podgrzać, mieszając, wlać pozostały bulion i zagotować, dodać jeden serek wiejski i mieszać, aż sos sie nieco zredukuje, zgnieść część warzyw i w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.

W czasie, gdy warzywa się duszą, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ser Grana Padano, odstawić.

Nastawić piekarnik na 200 stopni.

Ćwierć warzy wyłożyć do blaszki, położyć 2 płaty miękkiego makaronu – mogą na siebie zachodzić. Posypać makaron serem Grana padano, powtórzyć czynność jeszcze 3 razy i przykryć całość makaronem. Na makaron położyć zawartość drugiego pudełka serka wiejskiego.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, pokroić główki szparagów na połówki i wrzucić na patelnię, chwilę smażyć i wyłożyć na serek wiejski. Całość zwieńczyć żółtym serem.

Wstawić brytfankę do piekarnika i zapiekać około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, kroić i podawać.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Lazania ze szparagami i groszkiem
  • Lazania ze szparagami i groszkiem
  • Magdalena Cendrowska

    Mmm pyszny pomysł :)