Lemoniada pomarańczowa

Słodka, ale orzeźwiająca. To ona pomogła nam zwalczyć niewygodę pierwszych upałów. Jest szybka w przygotowaniu i można ją robić w każdych ilościach - bo w każdych zostanie wypita. Można ją też zamrozić i podać w formie lodów na patyku - to wersja dla mniejszych koneserów letniego orzeźwienia.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


2 cytryny z cienką skórką
2 słodkie pomarańcze
50-100g cukru pudru (w zależności, jak słodkie napoje lubimy)
50g kostek lodu
200ml wody + do uzupełnienia ok. 800ml





Owoce umyć, obrać nożem ze skórki aż do owocu, skórki wyrzucić, a cały miąższ włożyć (nie wybierać go z błonek) do naczynia miksującego, dodac cukier puder, kostki lodu i 200ml wody (może być gazowana) – zmiksować – 30 s., obr. Turbo.

Po tym czasie przecedzić lemoniadę przez sito, przelać do dzbanka i uzupełnić wodą zwykłą lub gazowaną. Podawać schłodzoną!

Lemoniadę można wykonać też w zwykłym blenderze z funkcją kruszenia lodu – tj. musi mieć dużą moc, by wytrzymał kruszenie twardych kostek, Thermomix radzi sobie z takimi zawdonikami bez problemów.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!