Lemoniada rabarbarowa

A właściwie to lemoniadą nazwać jej nie można, bo nie zawiera cytryn, ale co mi tam. Ważne, że orzeźwia i jest pyszna :) a "rabarbarada" chyba źle by brzmiała - choć to nazwa, która też przyszła mi do głowy. To nie ostatnia rabarbarowa propozycja, którą będę miała dla Was w tym sezonie :) Z tego przepisu wychodzi skoncentrowany, słodki sok, który polecam rozcieńczać wodą gazowaną w proporcjach 1:1 lub 1:2 :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


Syrop:
360g rabarbaru (akurat tyle ważyły moje gałązki)
240g cukru waniliowego (zwykły też może być)
1200ml wody

Dodatkowo:
woda gazowana do rozcieńczania
lód, dużo kostek lodu!





Rabarbar dokładnie umyć i oczyścić. Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier i pokrojony w kostkę rabarbar, zacząć podgrzewać i gotować 15-20 minut, aż zrobi się dość gęsta pulpa. Pulpę przecedzić przez sitko, przecierając łyżką i odstawić do wystudzenia.

Do wysokich szklanek włożyć kostki lodu, wlać wodę gazowaną i syrop, podawać mocno schłodzone.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Lemoniada rabarbarowa
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Mateusz Paściak

    ma być 1200 czy 120 ml wody? :P

    • 1200, bo wodą rozcieńczamy :)