Leniwe kluseczki dyniowe

Kluseczki dyniowe z twarogu chodziły mi po głowie od jakiegoś czasu. Są one sposobem na wykorzystanie pozostałej, ugotowanej dyni, bądź też pomysłem na smaczne, lekkie śniadanko. Ja swoje kluseczki podałam z bułką tartą usmażoną na maśle - jak prawdziwe leniwe, ale można je podać z samym cukrem, bądź też mięsnym sosem - gdyż kluseczki są bardzo uniwersalne. W czasie gotowania i wyjmowania kluseczek należy uważać, by ich nie uszkodzić, ponieważ ze względu na małą ilość mąki, są bardzo miękkie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1-2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
ok. 30


130g twarogu (jak zwykle użyłam półtłustego)
100g gotowanej, ostudzonej dyni (użyłam Hokkaido)
szczypta soli
2 łyżki mąki pszennej
1 surowe żółtko





Twaróg przecisnąć dwukrotnie przez praskę, dynię jednokronie, wymieszać w misce – dodać szczyptę soli, wsypać mąke i dodać żółtko, całość wymieszać na gładką masę.

W garnku zagotować osoloną wodę, poczekać, aż zacznie wrzeć. Małą łyżeczką nabierać kształtne porcje masy (nieduże, bo kluski pęcznieją w czasie gotowania), robić tak do wyczerpania masy, zamieszać i gotować 7 minut od spłynięcia ostatniej kluseczki na powierzchnię.

Kluseczki wyjąć łyżką cedzakową do lodowatej wody i od razu przełożyć na talerze, polecam oprószone cukrem i polane bułką tartą zrobioną na masełku.

 

dynie_banner2012



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Leniwe kluseczki dyniowe
  • Leniwe kluseczki dyniowe
  • Marzena

    Moje pierwsze jakiekolwiek leniwe w życiu i jadalne :D

    • To są wyjątkowe leniwe, bo nie formuje się z nich wałeczka, tylko nakłada się łyżeczką. Jeśli wyszły – bardzo się cieszę :)