Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Likier kajmakowy

W kajmaku zakochałam się jakieś dwa lata temu, w wakacje, w Zakopanem, do tego stopnia, że od razu kupiłam dwa słoiczki. Kajmak to taka delikatna, aksamitna, kremowa masa, lekko klejąca, ale niesamowicie słodka, wszak to cukier i mleko. Wcześniej z tego kajmaku robiłam ciasto Snickers - z mięciutkim biszkoptem, z polewą kajmakową z chrupiącymi orzeszkami. Do przygotowania tego likieru użyłam Kajmaku - Tradycyjnego Kremu Mlecznego - firmy Polder . Kajmak ten jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Likier wyszedł mocny, ale wbrew pozorom nie był mocno słodki - a porcja, jaką tu podaję wystarczy na jedno posiedzenie :) Wpis z lokowaniem produktu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 300ml
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


150g kajmaku
150ml likieru Amaretto (lub innego o wyrazistym smaku)





Kajmak umieścić w pojemniku blendera, wlać likier i miksować całość tak długo, aż połączy się w jednolity, aksamirny, płynny krem. Likier spożywać można od razu, można też przelać do buetelczki i przechowywać w lodówce, przed każdym użyciem wstrząsnąć buteleczką.

 

Zobacz też przepis na Snickersa:

snickers3



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Likier kajmakowy