Likier peach melba

Delikatny i bardzo kobiecy likier to mój sposób na wykorzystanie owoców pozostałych z produkcji pysznego, domowego syropu na zimę. Ten likier również będzie jak znalazł, nie jest mocny, ani przesadnie słodki, jest po prostu w sam raz - no i ma piękny kolor.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 700ml
Czas przygotowania (min):
kilka dni
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
kilka dni


pulpa wygotowana z syropu malinowo-brzoskwiniowego (link "do" poniżej przepisu)
200g cukru
500ml czystej wódki
<a href=www.facebook.com>Fejs</a>





Gorącą pulpę wymieszać z cukrem, aż się rozpuści (jak będzie w niej trochę soku, to nie szkodzi), odstawić, by całość całkowicie ostygła.

Kiedy ostygnie przełożyć pulpę do słoja, zalać wódką i bardzo dobrze wymieszać – odstawić na tydzień do lodówki – codziennie polecam potrząsać słojem.

Po tym czasie likier przecedzić – dwa razy przez gazę wyłożoną na sicie – powinien być klarowny. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu – likier powinien leżakować co najmniej 3 miesiące, by nabrał smaku.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!