Lody malinowe

Pyszne, słodko-kwaśne, cudownie odświeżające, śmietankowo-malinowe lody! Tym właśnie przepisem rozpoczynam dziś trzecią edycję akcji kulinarnej "W malinowym chruśniaku". Maliny to jedne z moich ulubionych owoców, mają mase zastosować, a najlepsze w nich jest to, że owocują aż do października, dzięki czemu mogę przez prawie całe lato jeść świeże prosto z krzaczków i jeszcze kilka kilogramów zamrozić. Te lody na pewno Wam zasmakują, nie są potwornie słodkie - bo nie o to chodziło, żeby zrobić z nich bombę cukrową, po prostu są naturalne i pyszne. Zamiast cukru możecie uzyć miodu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 4 sztuki
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
20 + mrożenie


150g świeżych malin
4 płaskie łyżki cukru
100g słodkiej śmietanki (ilość % nie ma znaczenia)
foremki do lodów na patyku





Maliny włożyć do granuszka, dodać do nich cukier i całość podgrzewać, aż malny całkowicie się rozgotują, odstawić na 10 minut.

Do malinowej pulpy wlać śmietankę, całość dokładnie wymieszać i nakładać do foremek, włożyć patyczki, wstawić foremki do zamrażarki i mrozić ok. 8 godzin.

fff_edytowany-2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Lody malinowe

2 komentarze

  1. Ale pycha! Robiłam takie w zeszłym roku i w tym roku też muszę powtórzyć! :-)