//

Lody miętowe z czekoladą

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    13/8/2016
  • Kategoria:
Lato wymyka się z rąk, a ja mam jeszcze tyle letnich przepisów gotowych do publikacji. Na szczęście, lody to taki deser, który można jeść cały rok, nawet w środku zimy. Do ich przygotowania oczywiście potrzebna będzie maszynka do lodów, można je przygotować i bez maszynki, ale bez niej nie będą puszyste i delikatne, tylko po prostu zamrożone. Pyszne, śmietankowe i orzeźwiające - właśnie takie wyszły, a dodatek posiekanej czekolady jest obowiązkowy w miętowych lodach.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1-1,5 l
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


400ml mleka (3,2% lub 3,8%)
40g liści mięty (czubata, lekko ubita szklanka)
90g cukru
3 żółtka z umytych i wyparzonych jaj
1 laska wanilii (opcjonalnie)
250ml śmietanki słodkiej 36%
50-70g czekolady dobrej jakości





Liście mięty dobrze umyć i osuszyć, zmiksować blenderem na drobno, wymieszać w garnuszku z mlekiem, cukrem i (jeśli dodajemy) ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii i wydrążoną laską. Doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści a wanilia dobrze rozmiesza. Zestawić z ognia i zostawić do wystudzenia – na ok. 45 minut. Wyjąć laskę wanilii.

Żółtka ubić za pomocą blendera na jasną, puszystą masę, a następnie, mieszając ręczną rózgą, wlewać lekko ciepłe, miętowe mleko, całość połączyć, mieszając delikatnie by nie powstało za dużo piany i wlać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać masę, aż do wrzenia i delikatnego zgęstnienia – ok. 5 -10 minut, cały czas mieszając, gorącą masę wymieszać ze śmietanką.

Mieszankę ostudzić, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin lub całą noc – im dłużej, tym lepiej, jak mieszanka będzie zimniejsza.

Czekoladę drobno posiekać i też włożyć do lodówki.

Przygotować maszynkę do lodów wg instrukcji urządzenia, mieszankę przecedzić przez sito (by pozbyć się większości kawałków mięty) i powoli wlać do uruchomionej maszyny do lodów. Kręcić masę, a po 30 minutach wsypać czekoladę i kręcić dalej, aż masa zwiększy objętość i mocno zgęstnieje – u mnie ok. 45 minut.

Następnie przełożyć lody do pojemnika, przykryć, wstawić do zamrażarki i mrozić 2-4 godzin, można masę co jakiś czas dodatkowo przemieszać.

Moje uwagi:
1. Dzień a najlepiej dwa przed przygotowaniem lodów należy wstawić misę maszynki do lodów do zamrażarki (owiniętą woreczkiem foliowym, by nie zaciągnęła zamrażarkowych zapachów).
2. Aby maszyna lepiej trzymała zimno, dla izolacji owijam ją ręcznikiem, kiedy kręci masę lodową.
3. Można przygotować lody bez maszynki, należy wtedy masę schłodzić, jak w przepisie, a następnie wlać do pojemnika i wstawić do zamrażarki – mieszać co ok. 30 minut przez kilka godzin, póki mieszanka nie zamarznie.
4. Podczas kręcenia w maszynie, masa może zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Lody miętowe z czekoladą
  • Lody miętowe z czekoladą