Lohikeitto – fińska zupa z łososiem

Przyznaję, że nie jestem wielką fanką zup rybnych, ale za to uwielbiam łososia. W poszukiwaniu przepisów, które mogłabym przygotować do akcji kulinarnej u Mopsa w kuchni - "Kuchnia Skandynawska", natrafiłam na przepis na tę zupę. Łososia, koperek i śmietankę już miałam, wystarczyło dokupić ziemniaki i marchew i wziąć się do roboty. Zupę robi się w dosłownie 15-20 minut, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym sycąca. Z tej porcji spokojnie starczyło nam obojgu na dwa duże obiady. Podobno lohikeitto w Finlandii zjemy niemalże w każdej restauracji - choć to od kucharza zależy czy zabielana będzie mlekiem czy śmietanką - mnie wersja ze śmietanką bardzo smakowała, ponieważ mamy jesień i warto robić trochę cięższe i bardziej sycące zupy, niż latem. Łosoś jest rybą, która ma bardzo charakterystyczny smak i to on wiedzie prym w tej potrawie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


3 małe ziemniaki (ok. 300 g)
2 średnie marchewki (ok. 200g)
1 biała cebula
2 łyżki masła
1 litr bulionu (rosołu, wywaru, etc.)
2 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego, liść laurowy
150ml słodkiej śmietanki 30%
250g surowego łososia
2 łyżki soku z cytryny
pęczek koperku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku





Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę 0,5×0,5cm, odłożyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, w garnku rozpuścić masło, włożyć cebulę i smażyć aż puści aromat, wtedy też dodać ziemniaki i marchew, przemieszać i zalać bulionem. Dodać ziele angielskie, pieprz i liść laurowy, zostawić na średnim ogniu aż warzywa się ugotują.

Koperek posiekać, a łososia pozbawić skóry i pokroić w kostkę 1×1 cm. Do zupy wlać śmietankę, zestawić garnek z ognia, dodać koperek, łososia i sok z cytryny, zamieszać i doprawić do smaku. Zostawić zupę na ok. 5 minut, by ryba spokojnie doszła. Zupę podawać od razu, nie odgrzewać jej zbyt mocno ani często, ponieważ łosoś straci delikatną strukturę.

Przepis na te zupę znalazłam na stronie Maku.fi – kosmetycznie go zmodyfikowałam. Zgłaszam go do akcji Mopsika – „Kuchnia Skandynawska„:



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Lohikeitto – fińska zupa z łososiem
  • Lohikeitto – fińska zupa z łososiem
  • mopswkuchni.net

    Koniecznie muszę ją zrobić. Coś dla zabieganych i na pewno bardzo smaczna. Dziękuję za dodanie do akcji :)

    • Przepyszna! Choć nie jesteśmy wielbicielami rybnych zup, to ta naprawdę skradła nasze serca :)