Łosoś pieczony ze szparagami

Pyszny, po prostu pyszny! Lubię nowości na talerzu, ale w nieco klasycznym wydaniu, dlatego też kiedy podpatrzyłam w grafice wyszukiwarki pomysł na połączenie łososia ze szparagami od razu postanowiłam wykorzystać trwający sezon. Masełko czosnkowe to moja własna inicjatywa - dzięki niemu szparagi lekko się poddusiły (ale pozostały chrupiące), a rybka zyskała delikatny aromat koperku i czosnku.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 3 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


pół pęczka szparagów zielonych (250g)
300g filetu z łososia surowego
3 plasterki cytryny

Masło czosnkowe:
4 łyżki masła
1 ząbek czosnku
kilka gałązek koperku
szczypta soli





Masło wymieszać z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą soli, odstawić. Filet pozbawić skóry, pokroić w poprzek (na 3 równe kawałki), delikatnie oprószyć solą i pieprzem.

Szparagi dokładnie wypłukać – jeśli są młode, odłamać tylko stwardniałe części, jeśli starsze, należy je dodatkowo obrać. Z folii aluminiowej urwać trzy duże arkusze i ułożyć je obok siebie, na środku każdego z nich poukładać szparagi, posmarować je masłem czosnkowym i ułożyć łososia, na łososiu ułożyć po plasterku cytryny przekrojonym na pół (jak na zdjęciu poniżej), całość zawinąć, tworząc papiloty.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C góra/dół i piec 15 minut. Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Łosoś pieczony ze szparagami
  • Łosoś pieczony ze szparagami
  • Łosoś pieczony ze szparagami
  • mopswkuchni.net

    Świetna sprawa. Może jeszcze zdążę zrobić przed końcem sezonu szparagowego ;)