Łosoś pieczony ze szparagami
pół pęczka szparagów zielonych (250g)
300g filetu z łososia surowego
3 plasterki cytryny
Masło czosnkowe:
4 łyżki masła
1 ząbek czosnku
kilka gałązek koperku
szczypta soli
Masło wymieszać z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą soli, odstawić. Filet pozbawić skóry, pokroić w poprzek (na 3 równe kawałki), delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Szparagi dokładnie wypłukać – jeśli są młode, odłamać tylko stwardniałe części, jeśli starsze, należy je dodatkowo obrać. Z folii aluminiowej urwać trzy duże arkusze i ułożyć je obok siebie, na środku każdego z nich poukładać szparagi, posmarować je masłem czosnkowym i ułożyć łososia, na łososiu ułożyć po plasterku cytryny przekrojonym na pół (jak na zdjęciu poniżej), całość zawinąć, tworząc papiloty.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C góra/dół i piec 15 minut. Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!