Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Takiego oto łososia, otulonego ciastem francuskim i szpinakiem robiła moja Mamuśka, kiedy jeszcze mieszkałam w domu. Takie połączenie to chyba moja ulubiona forma łososia na ciepło :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


400g surowego łososia bez skóry
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego (1 rolka)
200g liści szpinaku
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól
cytryna
mleko do posmarowania





Liście szpinaku opłukać, osuszyć i pokroić. Na patelni rozpuścić masło, przecisnąć czosnek przez praskę i zeszklić, dodać szczyptę soli, dodać szpinak i dusić, aż woda odparuje. Odstawić, by wystygło.

Nastawić piekarnik na 200 stopni.

Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na papier do pieczenia i przekroić na 4 części.

Łososia pokroić również na 4 kawałki równej wielkości, naciąć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Na połówkach płatów ciasta rozłożyć szpinak, zostawiając odstęp od brzegu, na szpinak położyć łososia.

Luźne płaty założyć na część z łososiem, skleić i odbić wzór widelcem, posmarować wierzch ciasta pędzelkiem umoczonym w mleku. Wstawić blachę do piekarnika i piec całość 10 do 20 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.

Podawać od razu, można z kawałkiem cytrynki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim