Makaron w sosie z pieczarkami

Od kilku dni chodziła za mną wielka żądza takiego makaronu. Pieczarki i pieczarki chodziły mi po głowie, o niczym innym nie myślałam, serio, serio :) Tak więc udałam się do sklepu i kupiłam pieczarki, śmietankę i tak powstał ten przepis. Prosty, szybki, a za to jaki przepyszny! Dokładnie to, na co miałam ochotę.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


180g suchego makaronu
360g pieczarek
2 łyżki masła
100ml bulionu
200ml śmietanki słodkiej 18%
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz





Pieczarki umyć, obrać z łupinek i odciąć ogonki i wyrzucić. Kapelusze pokroić w dość grube plastry (3-4 z jednego kapelusza).

Do garnka z gotującą się, osoloną wodą wrzucić makaron.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki i smażyć, aż puszczą sok, wtedy też doprawić pieprzem i solą i podlać bulionem. Kiedy sos się nieco zredukuje, a pieczarki będą jeszcze jędrne wymieszać śmietankę z mąką i wlać całośc na patelnię. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia.

Makaron odcedzić dokładnie i wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodać sos z patelni i dobrze wymieszać.

Można podać ze świeżymi ziołami lub suszonymi, roztartymi w palcach.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!