Makaron z cukinią
180g suchego makaronu kokardki (lub świderki)
3 łyżki masła
1 nieduża cebula biała
1 mała cukinia
100ml słodkiej śmietanki 30%
20g tartego Parmezanu lub Grana Padano + odrobina do posypania
sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Nastawić osoloną wodę na makaron, a kiedy zacznie wrzeć, wsypać makaron i gotować al dente.
W czasie, kiedy woda na makaron (i potem z makaronem) się gotuje cukinię pokroić w „zapałkę”, na patelni rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać cukinię, oprószyć solą i smażyć, aż zmięknie. Cały czas smażąc, wlać śmietankę, dodać tarty ser, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i zestawić z ognia, dodać odcedzony na durszlaku makaron, i dobrze wymieszać.
Podawać od razu, posypane tartym serem.
Moja rada:
Jeśli chcemy podkręcić smak potrawy, przed samym podaniem należy dodać do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i mieszając, chwilę razem podgrzać, by uwolnił aromat.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!