Makaron z cukinią

Od wielu z Was otrzymuję prośby o łatwe i szybkie w wykonaniu obiady - w odpowiedzi na Wasze zapytania, przedstawiam Wam przepis na przepyszny, mega szybki w wykonaniu makaron z cukinią. Jego przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej jak 15-20 minut, nam smakował na tyle, że już zdążyłam powtórzyć przepis na kolejny obiad :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):


180g suchego makaronu kokardki (lub świderki)

3 łyżki masła
1 nieduża cebula biała
1 mała cukinia
100ml słodkiej śmietanki 30%
20g tartego Parmezanu lub Grana Padano + odrobina do posypania
sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku





Nastawić osoloną wodę na makaron, a kiedy zacznie wrzeć, wsypać makaron i gotować al dente.

W czasie, kiedy woda na makaron (i potem z makaronem) się gotuje cukinię pokroić w „zapałkę”, na patelni rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać cukinię, oprószyć solą i smażyć, aż zmięknie. Cały czas smażąc, wlać śmietankę, dodać tarty ser, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i zestawić z ognia, dodać odcedzony na durszlaku makaron, i dobrze wymieszać.

Podawać od razu, posypane tartym serem.

Moja rada:
Jeśli chcemy podkręcić smak potrawy, przed samym podaniem należy dodać do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i mieszając, chwilę razem podgrzać, by uwolnił aromat.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Makaron z cukinią
  • Makaron z cukinią
  • Makaron z cukinią