Makaron z groszkiem i boczkiem

Są czasami takie dni, że nie mam kompletnie pomysłu na obiad... chyba każdy z nas ma z tym największy problem, prawda? Wtedy też zdaję się na swoją intuicję, no i na zawartość szafek i lodówki. Tym razem znalazłam w szafce puszkę zielonego groszku, a z zamrażarki wygrzebałam trochę boczku, ugotowałam makaron i wyszło przepyszne, treściwe danie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


160-180g suchego makaronu (najlepiej kokardek, ale penne też się nada)
1 łyżka masła
125g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę
250g zielonego groszku z puszki (odłozyć 50g)
100ml śmietanki kremówki (ilość % obojętna)
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
4 łyżki tartego sera Parmezan lub Grana Padano + odrobina do oprószenia
czarny, świeżo mielony pieprz





Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody.

Boczek usmażyć na łyżce masła na rumiano, dodać czosnek, zamieszać i wlać śmietankę, gotować przez chwilę, dodać 200g groszku, zamieszać i całość oprószyć mąką oraz dodać tarty ser. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, zdjąć z ognia.

Kiedy makaron będzie al dente, odcedzić go na durszlaku, rozłożyć na talerze i polać gotowym sosem, całość posypać groszkiem i tartym serem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Makaron z groszkiem i boczkiem
  • Makaron z groszkiem i boczkiem