Makaron z kurkami

Sobotni wypad do lasu nie był nastawiony na zebranie powalającej ilości grzybów - tak to zwykle jest, kiedy jedzie się na początku września, kiedy od dwóch tygodni nie padał deszcz. Nie byliśmy zaskoczeni, kiedy grzybów w lesie faktycznie nie mogliśmy znaleźć (nie licząc koziej brody i robaczywego "zajączka"), ale ku naszemu zdumieniu trafiliśmy na ogromny wysyp kurek - o których mój mąż zwykł mawiać, że kurki to nie grzyby. Jak dla mnie kurki to wspaniałe, przepyszne grzyby - dzięki nim zwykły, śmietanowy sos nabiera tak niepowtarzalnego i głębokiego, grzybowego smaku, jaki z niewielu grzybów da się uzyskać. Tak więc postanowiłam zrobić makaron. Akurat miałam tagliatelle z sepią, które ostatnio bardzo nam zasmakowało i stwierdziłam, że świetnie skomponuje się z kurkami. I tak było :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


170g makaronu tagliatelle (waga przed ugotowaniem)

2 łyżki masła
1 nieduża, biała cebula (może być szalotka)
200g kurek
150ml śmietanki kremówki (18% lub 30%)
sól oraz świeżo mielony, czarny pieprz do smaku





Zagotować 2 litry osolonej wody i włożyć makaron.

W międzyczasie kurki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić. Posiekać cebulę i zeszklić ją na maśle, dodać kurki, oprószyć szczyptą soli i smażyć razem, aż płyn prawie całkiem odparuje, wtedy też wlać śmietankę i gotować, mieszając aż sos zgęstnieje – doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron odcedzić, ułożyć na talerzach i polać przygotowanym sosem lub wymieszać makaron z sosem w garnku i wyłożyć od razu na talerze.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Makaron z kurkami
  • Makaron z kurkami