Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Nie raz już robiłam makaron w sosie ze szpinakiem, ale z dodatkiem Gorgonzoli. Mój Ukochany nie jest wybitnym wielbicielem serów, a tym bardziej tych o dość specyficznym smaku, dlatego też pewnego dnia postanowiłam, że odpuszczę sobie ten nieco intensywny dodatek i zrobię sos, po prostu sos :) Okazało się, że danie zasmakowało nam niebywale, za pierwszym razem zrobiłam je z makaronem tagliatelle, za drugim z makaronem spaghetti i taki też można zobaczyć na zdjęciu, ale zdecydowanie bardziej smakowała nam pierwsza wersja - sos subtelnie oplata płaską strukturę makaronu i danie smakuje zupełnie inaczej, niż z okrągłym makaronem spaghetti.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


180g suchego makaronu tagliatelle lub spaghetti
250g świeżego szpinaku w liściach
1 niewielka, biała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
100ml śmietanki kremówki
2 łyżki startego sera Grana Padano
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz do smaku

tarty ser Grana Padano do posypania





W garnku nastawić 2 litry osolonej wody.

Cebulę i czosnek obrać. Szpinak dokładnie wypłukać i osuszyć, liście można pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.

Wrzucić makaron do wrzącej wody i gotować, aż będzie al dente.

Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić, dodać czosnek, a po chwili liście szpinaku, oprószyć solą i smażyć, aż ze szpinaku wydobędzie się sok, wtedy też wlać śmietankę i dodać kwaśną śmietanę oraz tarty ser i dusić wszystko razem, aż sos nieco odparuje – doprawić do smaku solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Odcedzić makaron i włożyć gorący na patelnię z sosem, dokładnie wymieszać, podawać od razu, posypując tartym serem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym