//

Makiełki

Makiełki są u nas zawsze obowiązkowym daniem na wigilijnym stole, już od wielu lat, zamiast kutii. W tym roku zrobiłam makiełki sama i wyszły przepyszne.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
60


250g suchego maku
mleko
kandyzowana skórka pomarańczowa (ugotowałam kawałki skórki w syropie pomarańczowym)
200g mieszanych bakalii (orzechy włoskie, figi, płatki migdałowe)
2 łyżki miodu
250g suchego makaronu łazanki
2 łyżki masła





Mak zalać mlekiem i zostawić na kilka godzin, nawet na całą noc. Po tym czasie przełożyć całość do garnka, dolać wody tak, by przykryła mak lekko ponad powierzchnię i gotować 20 minut od zagotowania.

Mak zmielić dwukrotnie, dodać do niego miód i wszystkie bakalie, dobrze wymieszać.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Włożyć do garnka z masłem i dodać masę makową. Dobrze wymieszać i podawać na gorąco.

Potem przechowywać w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Makiełki