Makiełki
250g suchego maku
mleko
kandyzowana skórka pomarańczowa (ugotowałam kawałki skórki w syropie pomarańczowym)
200g mieszanych bakalii (orzechy włoskie, figi, płatki migdałowe)
2 łyżki miodu
250g suchego makaronu łazanki
2 łyżki masła
Mak zalać mlekiem i zostawić na kilka godzin, nawet na całą noc. Po tym czasie przełożyć całość do garnka, dolać wody tak, by przykryła mak lekko ponad powierzchnię i gotować 20 minut od zagotowania.
Mak zmielić dwukrotnie, dodać do niego miód i wszystkie bakalie, dobrze wymieszać.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Włożyć do garnka z masłem i dodać masę makową. Dobrze wymieszać i podawać na gorąco.
Potem przechowywać w lodówce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!