Makowiec

Niektórzy nie wyobrażają sobie Świąt bez makowca - dla mnie takie Święta mogłyby istnieć, zresztą, istniały zawsze, bo zwykle królował u nas wspaniały tort makowy, który wszyscy uwielbiamy i pieczemy tylko od wielkiego wydarzenia. Tak, zdecydowanie nie wyobrażam sobie udanych, wspaniałych i rodzinnych Świąt bez tortu makowego... Ale w końcu to nie on jest bohaterem dzisiejszego wpisu, tylko makowiec - aż trudno uwierzyć, że masa makowa może być tak obłędna, samo ciasto jest puszyste, miękkie i bardzo delikatne, ale to właśnie masa gra tutaj pierwsze skrzypce - oczywiście domowa masa makowa, na którą przepis Wam ostatnio pokazywałam :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
duża rolada ok. 36 cm długości
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto:
260g mąki pszennej tortowej
15g świeżych drożdży
3 żółtka z dużych jaj
2 łyżki cukru
100 ml mleka
30g masła

Masa:
500g domowej masy makowej
2 średnie jajka
50g cukru kryształu
5 g świeżych drożdży

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącego mleka
kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)

Dodatkowo: skórka pomarańczowa kandyzowana - do posypania, 100 g





Mleko podgrzać z cukrem i masłem, przelać do szklanki i przestudzić do temperatury ciała – tak by płyn nie parzył, wkruszyć drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić na 10-15 minut.

Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, dodać żółtka i wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić jednolite ciasto – tak by nie kleiło się do rąk, włozyć do miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotować nadzienie: jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać drożdże i wsypać cukier, ubić mikserem na puszystą, białą masę, którą wlać do masy makowej, całość dokładnie wymieszać.

Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm (ok. 30×35 cm). Równomiernie rozprowadzić masę za pomocą szpatułki, pozostawiając odstęp ok. 2-3 cm od brzegu, który będzie zewnętrznym brzegiem rolady. Zwinąć ciasto z masą niezbyt ciasno, ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wolnym brzegiem do dołu, boki rolady delikatnie podwinąć pod spód.

Owinąć roladę papierem, na którym leży, tworząc papierowy tunel – tak by od ciasta był około 1 cm przestrzeni z każdej strony. Wstawić blachę na środkowy poziom piekarnika i piec ok. 40 minut, aż się zarumieni. W czasie pieczenia do cukru pudru wlać mleko i sok z cytryny, utrzeć całość na lukier.

Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika, delikatnie przełożyć na kratkę do studzenia i na gorąco polukrować i posypać skórką pomarańczową, zostawić do wystudzenia.

makowiec1

 

Zobacz też przepis na tort makowy i wspaniałą, domową masę makową:

tort makowy2  domowa masa makowa4



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Makowiec