Malinowe muffiny marmurkowe

Biszkoptowe - słodko-kwaśne od malin i przeurocze. Szczerze mówiąc, kiedy robiłam te muffinki, trochę przeraziła mnie konsystencja masła - zwarta i maślana, ale brnęłam dalej w ich przygotowywanie i nie rezygnując zrobiłam na wierzchu wzorki ze zmiksowanych malin. Okazało się, że muffinki wyszły naprawdę przepyszne, miękkie i śliczne - na pewno ucieszą i Wasze oczy i podniebienie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


100g miękkiego masła
150g cukru kryształu (może być domowy z wanilią)
1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
3 jaja
3 łyżki mleka
225g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

ok. 50g malin
1 łyżka cukru pudru





Maliny z cukrem zmiksować na puree, odstawić. Nastawić piekarnik na 175 stopni, wyłożyć formę papilotkami.

Masło z cukrem ubić na puszysta masę, dodać ekstrakt waniliowy i jajka oraz mleko i całość zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników, całość wymieszać. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek, zrobić na środku ciasta małe wgłębienie i nakładać sos z malin – za pomocą drewnianej wykałaczki tworzyć marmurkowe wzorki.

Wstawić muffinki do piekarnika i piec 25 minut, upieczone zostawić w formie na 5 minut, po czym wyłozyć na kratkę, by wystygły.

Przepis pochodzi z książki „Celebrating cupcakes and muffins” Michal Moses.

 

THERMOMIX:

Maliny z cukrem zmiksować na puree – o. 4, czas 10 sekund., przelać do szklanki, naczynie miksujące wypłukać i osuszyć. Nastawić piekarnik na 175 stopni, wyłożyć formę papilotkami.

Masło z cukrem ubić na puszysta masę – o. 3, czas 30s., dodać ekstrakt waniliowy i jajka oraz mleko i całość zmiksować – o. 4, czas 1 min.. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników, całość wymieszać – o. 3, czas 1 min.. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek, zrobić na środku ciasta małe wgłębienie i nakładać sos z malin – za pomocą drewnianej wykałaczki tworzyć marmurkowe wzorki.

Wstawić muffinki do piekarnika i piec 25 minut, upieczone zostawić w formie na 5 minut, po czym wyłozyć na kratkę, by wystygły.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Malinowe muffiny marmurkowe