//

Mango do deserów

Słodkie i miękkie, otulone lekkim, gęstym sosem - idealny dodatek do lodów, deserów, ciast, a nawet naleśników. Nie jest to sama w sobie frużelina, bynajmniej nie da się tego zamknąć na dłużej w słoiki - mango musiałoby być chyba ekstremalnie rozgotowane, więc polecam taki wyrób spożywać na bieżąco lub przechowywać w lodówce do 5 dni od przygotowania. Ja sprawdziłam i właśnie taki sos - nawet zamknięty na gorąco, nie postał zbyt długo, być może przez to, że mango trudno rozgotować, a gdy się rozgotuje - robi się z niego paćka i apetyczne, chrupiące kawałeczki owocu znikają.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1 litr
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


500g mango pokrojonego w kostkę (dojrzały owoc, waga pod obraniu i wykrojeniu z pestki)
120g cukru kryształu
150ml zimnej wody + 100ml zimnej wody
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny





Mango umieścić w garnku, dodać cukier i wlać 150ml zimnej wody i sok z cytryny, całość podgrzewać około 15 minut – w zależności od tego, jak dojrzałe jest mango, owoce muszą całkiem zmięknąć, ale nadal pozostać w kawałkach.

Resztę zimnej wody, czyli 100ml wymieszać z mąką ziemniaczaną, aż ta się rozpuści i energicznym ruchem wlać mieszankę do gorących owoców, cały czas szybko mieszać, aż masa zgęstnieje. Podgrzewać kolejne 5-10 minut, aż masa zgęstnieje i straci mączny smak.

Dopiero co ugotowaną, gorącą masę nakładać do słoików, zakręcać i po chwili postawić do góry dnem, zostawić tak do całkowitego wystudzenia, potem przechowywać do 5 dni w lodówce lub spożyć od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Mango do deserów
  • Mango do deserów