//

Masło klarowane

Masło klarowane to jedno z obowiązkowych składników potraw, które zawsze znajdowało sie w lodówce mojego rodzinnego domu. Moja mamusia ceni sobie smak, więc często kupowała kilkanaście kostek masła i klarowała masło. Masło stało na kuchence długimi godzinami, czasami caly dzień. A potem smażone na nim były najlepsze, pachnące i aromatyczne mięska i gotowane były najpyszniejsze sosy.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
30-60 min
Czas całkowity (min):
60


2 kostki masła (82 lub 83 % tłuszczu)
słoiczek 300ml





Masło wyjąć z papierków i umieścić w garnku z grubym dnem. Jeśli mamy kuchenkę elektryczną, to należy nastawić na najmniejszym palniku najmniejszą moc grzania i postawić garnek.

Jeśli mamy kuchenkę gazową to należy włożyć nasz garnek w drugi garnek z grubym dnem i jeszcze najlepiej w trzeci, większy garnek, napełniony wrzątkiem.

Postawić przygotowaną konstrukcję na kuchni na najmniejszym palniku i nastawić grzanie.

Masło klarować powinno się dotąd, aż oddzieli się od niego białko, bardzo wolno i bardzo długo – widać to będzie bardzo wyraźnie. Ja policzyłam mniej więcej (i tu poprawka) pół do jednej godziny, na jedną – 200 gramową – kostkę masła (od momentu włożenia do garnka, pamiętajmy, że masło najpierw musi się powolutku rozpuścić, a potem jeszcze równie wolno podgrzać i oddzielić).

Jeśli na wierzchu masła zrobi się zbyt duzo białego nalotu, należy go delikatnie zdjąć łyżką.

Kiedy masło się sklaruje, należy zebrać biały nalot z wierzchu, nałożyć gazę na sitko i przelać przez nie do słoiczka nasze masło, uważając, by nie przedostała się biała masa, która ustała się na spodzie garnka – dlatego należy wlewać płyn bardzo powoli i ostrożnie.

Pozwolić masłu ostygnąć, słoiczek zamknąć i wstawić do lodówki – powinno mocno stwardnieć.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Masło klarowane