Masło orzechowe

Osobście sama za nim bardzo przepadam, więc pewnego dnia pomyslałam: dlaczego nie zrobić go w domu? Trudne być nie może, a mam pewność, że nie będzie żadnych ulepszaczy, konserwantów i innych świństw pomagających przetrwać miesiąc dłużej. Domowe masło, trzymane w lodówce jest bardzo wytrzymałe i może stać długo :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


300g orzeszków ziemnych
po płaskiej lyżeczce soli i cukru
4-5 łyżek oleju dobrej jakości





Orzeszki dokładnie przepłukać wrzątkiem, oczyścić i wrzucić do melaksera, dodać sól, cukier i olej, miksować 5 – 10 minut do uzyskania konsystencji masła. Spróbować i w razie potrzeby dodać sól, cukier lub olej.

Masło zamknąć w słoiczku i trzymać w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!