Meksykańskie empanadas

Ile zachodu było przy tych empanadas... wypróbowałam trzy wersje ciasta, drożdżowego, kruchego, a potem znów drożdżowego i uwierzcie mi - to jest idealne.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
30-40 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
100


Ciasto:
800g maki pszennej
100g drożdży świeżych
2 jajka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu winnego białego
2 łyżeczki oliwy
szczypta soli
łyżeczka ostrej papryki suszonej
250ml ciepłego mleka

Nadzienie:
500g mielonego mięsa (polecam wołowinę)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 mała, czerwona papryka
pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
pół łyżeczki słodkiej papryki suszonej
pół łyżeczki suszonego chilli
1 nieduża papryczka chilli - świeża

Ponadto:
1 żółtko
2 łyżki mleka





Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso, oprószyć je solą i smażyć. W tym czasie pokroić cebulę w kawałeczki, zmiażdżyć czosnek przez praskę i dodać to wszystko do smażącego się mięsa. Smażyć, aż mięso będzie mocno zarumienione.

Dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i dodać pokrojoną w kawałeczki czerwoną paprykę. Na durszlaku odcedzić fasolę razem z kukurydzą.

Chilli posiekać i dodać do mięsa, zamieszać, dodać pozostałe przyprawy oraz fasolę i kukurydzę, podgrzewać tak jeszcze przez 5 minut, delikatnie mieszając.

Odstawić farsz by wystygł.

Składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielić na porcję i rozwałkowywać je na grubość około 4mm, z rozwałkowanych placków wycinać kółka foremką o średnicy 9,5cm, każde kółko dodatkowo delikatnie rozwałkować na cienki placek. Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę farszu i zaklejać, układać pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 200 stopni. Każdego pierożka posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 10-15 minut, aż będą ładnie zarumienione.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Meksykańskie empanadas
  • agnsud

    Bardzo podoba mi się ten przepis. Mam ochotę na małą modyfikację: czy można by domieszać do ciasta mąki kukurydzianej? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

    • Szczerze mówiąc, można kombinować, ale nie wiem w jakich proporcjach można zastąpić, więc polecę swój przepis na kukurydziane bułeczki, ciasto z nich wychodzi miękkie i delikatne :)
      http://domiwkuchni.pl/recipe/buleczki-kukurydziane/

      • agnsud

        Dziękuję za odpowiedź. Pokombinuję w proporcji 2 lub 3:1 :). Dam znać, jak wyszło.

      • agnsud

        Zrobiłam tak: 550 g mąki pszennej i 250 kukurydzianej. Dodałam jescze ok. 70 l wody (nie chciało mi się już grzać mleka :)) bo ciasto było zbyt suche. No i u mnie diametralnie mniej drożdży (1 opakowanie suchych 7 g, takiego dawkowania nauczyłam się na Moich Wypiekach ;)). Wyszło fajne, sprężyste ciasto. Zostało mi go jeszcze sporo więc zrobiłam „zawijańce” z mozarellą, bazylią i suszonymi pomidorami.