Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Meksykańskie empanadas

Ile zachodu było przy tych empanadas... wypróbowałam trzy wersje ciasta, drożdżowego, kruchego, a potem znów drożdżowego i uwierzcie mi - to jest idealne.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
30-40 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
100


Ciasto:
800g maki pszennej
100g drożdży świeżych
2 jajka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu winnego białego
2 łyżeczki oliwy
szczypta soli
łyżeczka ostrej papryki suszonej
250ml ciepłego mleka

Nadzienie:
500g mielonego mięsa (polecam wołowinę)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 mała, czerwona papryka
pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
pół łyżeczki słodkiej papryki suszonej
pół łyżeczki suszonego chilli
1 nieduża papryczka chilli - świeża

Ponadto:
1 żółtko
2 łyżki mleka





Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso, oprószyć je solą i smażyć. W tym czasie pokroić cebulę w kawałeczki, zmiażdżyć czosnek przez praskę i dodać to wszystko do smażącego się mięsa. Smażyć, aż mięso będzie mocno zarumienione.

Dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i dodać pokrojoną w kawałeczki czerwoną paprykę. Na durszlaku odcedzić fasolę razem z kukurydzą.

Chilli posiekać i dodać do mięsa, zamieszać, dodać pozostałe przyprawy oraz fasolę i kukurydzę, podgrzewać tak jeszcze przez 5 minut, delikatnie mieszając.

Odstawić farsz by wystygł.

Składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielić na porcję i rozwałkowywać je na grubość około 4mm, z rozwałkowanych placków wycinać kółka foremką o średnicy 9,5cm, każde kółko dodatkowo delikatnie rozwałkować na cienki placek. Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę farszu i zaklejać, układać pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 200 stopni. Każdego pierożka posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 10-15 minut, aż będą ładnie zarumienione.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Meksykańskie empanadas