Meksykańskie empanadas



Ciasto:
800g maki pszennej
100g drożdży świeżych
2 jajka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu winnego białego
2 łyżeczki oliwy
szczypta soli
łyżeczka ostrej papryki suszonej
250ml ciepłego mleka
Nadzienie:
500g mielonego mięsa (polecam wołowinę)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 mała, czerwona papryka
pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
pół łyżeczki słodkiej papryki suszonej
pół łyżeczki suszonego chilli
1 nieduża papryczka chilli - świeża
Ponadto:
1 żółtko
2 łyżki mleka

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso, oprószyć je solą i smażyć. W tym czasie pokroić cebulę w kawałeczki, zmiażdżyć czosnek przez praskę i dodać to wszystko do smażącego się mięsa. Smażyć, aż mięso będzie mocno zarumienione.
Dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i dodać pokrojoną w kawałeczki czerwoną paprykę. Na durszlaku odcedzić fasolę razem z kukurydzą.
Chilli posiekać i dodać do mięsa, zamieszać, dodać pozostałe przyprawy oraz fasolę i kukurydzę, podgrzewać tak jeszcze przez 5 minut, delikatnie mieszając.
Odstawić farsz by wystygł.
Składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielić na porcję i rozwałkowywać je na grubość około 4mm, z rozwałkowanych placków wycinać kółka foremką o średnicy 9,5cm, każde kółko dodatkowo delikatnie rozwałkować na cienki placek. Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę farszu i zaklejać, układać pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 200 stopni. Każdego pierożka posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 10-15 minut, aż będą ładnie zarumienione.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!