Meloniada z arbuza

Orzeźwienie... tylko tego mi trzeba, kiedy jestem spragniona, po spacerze w zimnej, morskiej wodzie po plaży :) Urodziła mi się w głowie myśl, że mogłabym zmiksować trochę słodkiego, soczystego arbuza z wodą gazowaną i - dla ochłody - lodem i - dla osłody - miodem, wyszło perfekcyjnie! A ten kolor! Ucieleśnienie lata :) A czemu meloniada? W końcu po angielsku arbuz to nic innego jak watermelon :) a napój, który nie zawiera cytryn przecież nie może nazywać się lemoniadą ;)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


600g miąższu arbuza bez pestek i skórki
120g kostek lodu
2 łyżki miodu akacjowego (opcjonalnie, jeśli arbuz jest mało słodki)
500ml wody gazowanej





W blenderze z funkcją kruszenia lodu umieścić kawałki arbuza, dodać miód i kostki lodu, zmiskować całość około 20-30 sekund (u mnie, w Thermomixie trwa to 5 sekund na obrotach Turbo). Po tym czasie dodać wodę gazowaną i zmiskować jeszcze chwilkę do połączenie składników.

Rozlać do wysokich, koktajlowych szklanek (lub do zamykanego dzbanka), udekorować i delektować się, póki zimne lub zabrać na piknik :)

 

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Meloniada z arbuza