Mięciutkie bułeczki z chilli
20g świeżych drożdży
550g mąki pszennej (plus trochę do podsypania)
2 łyżki cukru
1 pełna łyżeczka soli
1 łyżka słodkiej, suszonej papryki
80g sera żółtego (ja dałam trochę Grana Padano i trochę Goudy)
papryczka chilli (ilość wg uznania, ja dałam 1 Habanero i wcale nie było za ostre)
125ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1 jajko
mleko do posmarowania
Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i słodką paprykę, wymieszać, zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane chilli (bez pestek), ser starty na tarce o drobnych oczkach, oliwę i wlać rozczyn drożdżowy. Wyrobić długo, gładkie i jednolite, elastyczne ciasto (gdyby się kleiło do rąk, podsypać mąką).
Włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na 10-12 części i formować bułeczki.
Bułeczki układać na papierze do pieczenia w możliwie jak największych odstępach, ale powinny zmieścić się na jednej blasze. Przykryć bułki ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Nastawić od razu piekarnik na 175 stopni, kiedy się nagrzeje, posmarować bułeczki mlekiem, wstawić je do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą równomiernie zarumienione.
Upieczone od razu wyjąć i ostudzić na kratce.
Przepis z blogu „Tracey’s Culinary Adventure„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!