Miętowa panna cotta

Ten deser jest deserem zdecydowanie dla dorosłych, ze względu na zawartość alkoholu. Myślę, że ta autorska propozycja będzie świetnym deserem na Walentynki, ale też po kolacji we dwoje.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30 + chłodzenie


250ml śmietanki 30%
200ml mleka 3,2%
50ml likieru miętowego
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
4 płaskie łyżeczki żelatyny

Sos czekoladowy:
50g gorzkiej czekolady
50ml słodkiej śmietanki 12%





W garnuszku wymieszać śmietankę z cukrem waniliowym i podgrzewać, aż cukier sie rozpuści.

W drugim, wiekszym garnuszku wymieszać mleko z likierem miętowym. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce zimnego mleka i wlać do większego garnuszka, zagrzać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Śmietankę z cukrem wlać do mleka i dobrze zamieszać. Mieszankę przelać do salaterek lub filiżanek, zostawić, by ostygła, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.

Przed podaniem zanurzyć filiżanki na 5 sekund w miseczce z gorącą wodą, po czym wyłożyć panna cottę, obracając filiżankę do góry nogami na talerzyk.

Do garnuszka dodac połamaną czekoladę i wlać śmietankę, mieszać, aż całość się rozpuści i powstanie gęsty, jednolity sos, wystudzić całkowicie, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu polać panna cottę.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Miętowa panna cotta