//

Miętowe ciastka czekoladowe

Fantastyczne! To chyba jedyne słowo, które przychodzi mi do głowy, kiedy myślę o tych ciasteczkach. Są diabelsko czekoladowe, ale i orzeźwiająco miętowe, ponadto bardzo proste w przygotowaniu. Nie trzeba zagniatać ciasta, ani bawić się w jego wałkowanie - minimum bałaganu - maksimum efektu :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
16 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
12
Czas całkowity (min):
45


2 łyżki masła
80g czekolady miętowej (użyłam batoników z nadzieniem)
90g cukru trzcinowego
1 jajko
2-3 łyżki likieru miętowego
szczypta soli
ok. 190g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
cukier puder do obtaczania





Czekoladę i masło rozpuścić w tzw. „kąpieli wodnej”, odstawić.

W misce ubić jajko z cukrem na puszystą masę, wlać likier miętowy lub ekstrakt, cały czas ubijając, wlewać masę czekoladową.

Do drugiej miski przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao, zmiksować całość z mokrymi składnikami na zwartą, ciężką masę, wstawić miskę z ciastem do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 170 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta nabierać porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze, ciasto lekko spłaszczyć łyżką lub dłonią.

Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka 12 minut, po upieczeniu wyjąć je z piekarnika, pozostawić na 5 minut, po czym przełożyć na kratkę, by przestygły.

 

THERMOMIX:

Czekoladę i masło umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić – 5 s., o. 5. Następnie podgrzać – 3 min., 50 st., o. 3. Odłożyć całość, by lekko przestygła (na ok. 10 minut).

Do składników w naczyniu miksującym dodać likier (lub ekstrakt), wbić jajko i dodać cukier, ubić – 1 min., o. 4. Wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia i gorzkie kakao, całość połączyć – 2 min., o. 3 (w razie potrzeby zgarnąć masę ze ścianek naczynia i jeszcze chwilę miksować). Przełożyć masę do miski i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 170 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta nabierać porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze, ciasto lekko spłaszczyć łyżką lub dłonią.

Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka 12 minut, po upieczeniu wyjąć je z piekarnika, pozostawić na 5 minut, po czym przełożyć na kratkę, by przestygły.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Miętowe ciastka czekoladowe
  • Miętowe ciastka czekoladowe
  • Miętowe ciastka czekoladowe