Migdałowiec

W potrzebie stworzenia ciasta, którego jeszcze nigdy nie jadłam, a brakowało mi migdałowych smaków, powstało właśnie to cudeńko. Biszkopt jest puszysty, a krem delikatnie rozpływa się w ustach, krówkowa glazura na wierzchu ciasta nadaje mało słodkiemu smakołykowi niezwykłego, wyrazistego smaku :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
20
Czas przygotowania (min):
120
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
165


Biszkopt:
8 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki orzechów włoskich mielonych
pół szklanki mielonych migdałów

Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
dwie łyżki cukru
500 ml mleka
100g miękkiego masła
szklanka mielonych migdałów, aromat migdałowy
mała puszka masy krówkowej, płatki migdałowe





Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozrobić budyń z mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony płyn i zagotować do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.

Ubić białka, dodać cukier i razem podbić. Dodawać stopniowo żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy. Gładką masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypaną mąką dużej blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec około 35 minut. Wystudzić w piekarniku.

Wystudzony budyń utrzeć z masłem, wsypać migdały i wlać olejek.

Biszkopt przekroić na pół, nasączyć ponczem (espresso+wódka), przełożyć kremem i złożyć. Masę krówkową podgrzać i posmarować nią wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!