Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Mini burgery

Od kilku dni chodził mi po głowie ten pomysł. Pomysł, by przygotować nam na czas kibicowania coś pysznego, ale zarazem sycącego :) Bułeczki to totalny miszmasz, bo wrzucałam do miski co mi wpadło do głowy, a mięsko, jak to mięsko, trochę mielonego, przypraw i hop na patelnię, no i do tego warzywa, obowiązkowo!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
80


Bułeczki:
5g świeżych drożdży
100-130 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru
250g mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1 żółtko
1 łyżeczka soli
2 łyżki mleka w proszku

Do posmarowania i posypania:
białko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
sezam łuskany

Kotlety:
250g mielonego mięsa (najlepiej wołowego, ale może być mieszane)
1 czubata łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki soli
świeżo mielony czarny pieprz

Pozostałe składniki:
1 pomidor
1 cebula
1 łyżka majonezu + 1 łyżka ketchupu (na sos)
3 liście sałaty - może być karbowana lub lodowa





Najpierw przygotować bułeczki: w garnuszku podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, dodać cukier, zamieszać i odstawić na 10 minut.

W misce wymieszać mąkę z solą, mlekiem w proszku, dodać żółtko i oliwę, zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, odstawić w misce pod przykryciem na 30 minut – ciasto mocno nie wyrośnie, ale rośnie w czasie pieczenia.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni, położyć papier do pieczenia na blasze.

Ciasto podzielić na 12 części (będą bardzo małe, ale o to chodzi), tworzyć z kawałków ciasta „sakiewki” i mocno spłaszczać, układać na blasze obok siebie.

Posmarowac ciasto białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem, wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut, aż będą rumiane, wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Kotlety:
Mięso wymieszać z papryką, solą i pieprzem, bardzo dobrze wyrobić, podzielić mase na 12 części i uformować płaskie kotleciki – muszą być dość duże, ponieważ w czasie smażenia się kurczą. na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć kotlety z obu stron.

Przygotowanie hamburgerów:
Cebulę umyć, osuszyć, obrać z pomarańczowych łupinek, pokroić w cieniutkie plasterki. Pomidora umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ, podzielić połówkę na pół i pokroić w plasterki (tak, by wyszły półplasterki bez miąższu).

Sałatę umyć, również osuszyć i podzielić na mniejsze części – po 4 kawałki z każdego liścia.

Wymieszać ketchup z majonezem w miseczce.

Bułeczki poprzekrajać na pół, ułożyć obok siebie. Na każdym spodzie położyć listek sałaty, kawałek pomidora, kotlecika, na kotleta nałożyć pół łyżeczki sosu i krążek z cebuli, przykryć drugą połówką bułeczki. Aby hamburgery było łatwiej podac można je spiąć wykałaczkami.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Mini burgery
  • Mini burgery
  • Mini burgery
  • Mini burgery