//

Mini burgery

Od kilku dni chodził mi po głowie ten pomysł. Pomysł, by przygotować nam na czas kibicowania coś pysznego, ale zarazem sycącego :) Bułeczki to totalny miszmasz, bo wrzucałam do miski co mi wpadło do głowy, a mięsko, jak to mięsko, trochę mielonego, przypraw i hop na patelnię, no i do tego warzywa, obowiązkowo!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
80


Bułeczki:
5g świeżych drożdży
100-130 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru
250g mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1 żółtko
1 łyżeczka soli
2 łyżki mleka w proszku

Do posmarowania i posypania:
białko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
sezam łuskany

Kotlety:
250g mielonego mięsa (najlepiej wołowego, ale może być mieszane)
1 czubata łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki soli
świeżo mielony czarny pieprz

Pozostałe składniki:
1 pomidor
1 cebula
1 łyżka majonezu + 1 łyżka ketchupu (na sos)
3 liście sałaty - może być karbowana lub lodowa





Najpierw przygotować bułeczki: w garnuszku podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, dodać cukier, zamieszać i odstawić na 10 minut.

W misce wymieszać mąkę z solą, mlekiem w proszku, dodać żółtko i oliwę, zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, odstawić w misce pod przykryciem na 30 minut – ciasto mocno nie wyrośnie, ale rośnie w czasie pieczenia.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni, położyć papier do pieczenia na blasze.

Ciasto podzielić na 12 części (będą bardzo małe, ale o to chodzi), tworzyć z kawałków ciasta „sakiewki” i mocno spłaszczać, układać na blasze obok siebie.

Posmarowac ciasto białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem, wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut, aż będą rumiane, wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Kotlety:
Mięso wymieszać z papryką, solą i pieprzem, bardzo dobrze wyrobić, podzielić mase na 12 części i uformować płaskie kotleciki – muszą być dość duże, ponieważ w czasie smażenia się kurczą. na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć kotlety z obu stron.

Przygotowanie hamburgerów:
Cebulę umyć, osuszyć, obrać z pomarańczowych łupinek, pokroić w cieniutkie plasterki. Pomidora umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ, podzielić połówkę na pół i pokroić w plasterki (tak, by wyszły półplasterki bez miąższu).

Sałatę umyć, również osuszyć i podzielić na mniejsze części – po 4 kawałki z każdego liścia.

Wymieszać ketchup z majonezem w miseczce.

Bułeczki poprzekrajać na pół, ułożyć obok siebie. Na każdym spodzie położyć listek sałaty, kawałek pomidora, kotlecika, na kotleta nałożyć pół łyżeczki sosu i krążek z cebuli, przykryć drugą połówką bułeczki. Aby hamburgery było łatwiej podac można je spiąć wykałaczkami.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Mini burgery
  • Mini burgery
  • Mini burgery
  • Mini burgery