//

Mini kebabiki a’la kofta

Mini kebabiki to świetna alternatywa dla grillowanych kiełbasek, szaszłyków czy innych mięsnych smakołyków z rusztu. Tajemnica ich wyrazistego i charakterystycznego smaku tkwi w mięsie wołowym i zestawie korzennych i orientalnych przypraw. Kebabiki można też usmażyć na patelni grillowej w domu. Bez względu na to, jak je przygotujemy, świetnym dodatkiem będą domowe tzatziki, koniecznie z dużym pęczkiem świeżej mięty.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 10-12 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


500g wołowiny
500g wieprzowiny
2 średniej wielkości czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka kolendry w ziarenkach
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ostrej papryki piri piri lub pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
ok. 100ml wody





Cebulę obrać i drobno posiekać, mięso pokroić w mniejsze kawałki i wymieszać z cebulą. Całość dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia z sitkiem o średnich oczkach (otworki 4mm).

Kmin rzymski i kolendrę rozetrzeć w moździerzu na drobny proszek, dodać do mięsa z resztą przypraw, wlać wodę i dobrze wyrobić na gładką, jednolitą masę – ok. 10 minut za pomocą dłoni. Mięso wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Patyczki do szaszłyków zalać wodą w misce i również zostawić na 1 godzinę, by dobrze nasiąknęły wodą.

Mięso wyjąć, jeszcze raz wyrobić, nabierać porcje i formować z nich podłużne kotlety, nabijając je na wymoczone patyczki. Kebabiki skropić olejem lub oliwą i układać obok siebie na folii spożywczej. Kebabiki można grillować od razu, można je również schłodzić w lodówce (polecam, bo wtedy mięso lepiej będzie trzymało kształt), ale wtedy należy wyjąć je przynajmniej 30 minut przed grillowaniem, by się ogrzały.

Do kebabików polecam tzatziki:
tzatziki2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Mini kebabiki a’la kofta
  • Mini kebabiki a’la kofta