Chlebki do zupy

Co roku na Wielkanoc zamawiało się u nas w piekarni takie właśnie miseczki. Są świetne z białym barszczem, z gulaszem mięsnym równie pyszne.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
3-4 sztuki
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
60


Przepis na 4 małe lub 3 większe chlebki:
630g mąki pszennej tortowej
300ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 białko
1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania





Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce i zagnieść gładkie, elastyczne i jednolite ciasto. Ciasto obtoczyć w mące i włożyć do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrastania na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na 4 (lub 3 części) i z każdej części oderwać malutki kawałek. Z ciasta formować placki i zwinąć je do środka (pod spód), tworząc kule, kule układać złączeniem do dołu na papierze do pieczenia, na blasze. Z każdego kawałka oderwanego ciasta uformować małe kuleczki i położyć na dużych kulach. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrastania.

Nastawić piekarnik na 190 stopni. Żółtko roztrzepać w miseczce z mlekiem i posmarować taką mieszanką każdą kulę z ciasta. Wstawić od razu do piekarnika i piec 20-30 minut, w zależności od stopnia zarumienienia.

Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. By podać w nich zupę lub gulasz należy odkroić wierzch i wydrążyć miąższ ze środka, bardzo delikatnie, łyżką do zupy lub łyżeczką.

RADA (od mamy mojego Ukochanego): aby mieć pewność, że miseczki nie przesiąkną, należy białko 1 jajka lekko ubić (na rzadką piankę) i po wyjęciu miąższu z chlebków posmarować ich wnętrze tym właśnie ubitym białkiem. Wszystkie chlebki, odkryte (razem z pokrywkami obok) wstawić na kratce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać 10 minut.

 

Przepis ze strony „Kotlet.tv„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chlebki do zupy
  • Chlebki do zupy
  • Wieslawa Vika Gomolka

    Witam .wlasnie robilam miseczki chlebowe. Troszkę mi popekaly dołem, ale mam nadzieję ze bedzie ok.

    • No niestety one tak mają :) ale to nic, naprawdę. Jeśli masz obawy, możesz zrobić tak, jak napisałam: roztrzepać białko i posmarować środek wydrążonych miseczek i chwilę podpiec :)