Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Młoda, zasmażana kapusta

Nie potrafię przypomnieć sobie, ile czasu nie jadłam takiej kapustki, ale wiem, że tego boskiego aromatu się nie zapomina! Szukałam w internecie, szukałam, szukałam i jak zwykle nie znalazłam przepisu, który by mi odpowiadał, co mi pozostało? Improwizacja, martwi mnie jednak to, że zawsze po takiej wariacji na kilkunastu blogach pojawia się przepis, z którego rzeczywiście bym skorzystała, gdyby pojawił się wcześniej... Zapraszam na pyszne, wiosenne danie!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


1 główka młodej kapusty (około 800-900g)
200ml wody
pęczek koperku (bez grubych łodyg)
125g pokrojonego w kostkę boczku ze słoniną (bez skóry)
1 łyżka przyprawy uniwersalnej
3 łyżki masła
2 łyżki mąki





Kapustę opłukać, przekroić i wyciąć głąby. Resztę kapusty pokroić na paseczki wybranej wielkości (kapusta mocno mięknie i trochę się skurcza w czasie duszenia. Włożyć do garnka, dodać przyprawę uniwersalną i podlać wodą, postawić garnek na ogniu, przykryć i gotować do miękkości kapusty (czasami można zamieszać) – ja gotowałam około 15 minut, by się nie rozaplała.

Na patelni podsmażyć boczek, dodać go do kapusty. Posiekać koperek i również dodac do kapusty, całość wymieszać.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i smażyć razem chwilę, dodać do kapusty, zamieszać i na koniec dodać pozostałą łyżkę masła.

Kapusta najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Młoda, zasmażana kapusta