//

Moussaka – grecka lazania z bakłażana

Moussakę miałam przygotować już bardzo dawno, ale nie znając przepisu bałam się, że będzie bardzo skomplikowana. Dopiero psiankowata akcja Mopsika zmobilizowała mnie do bliższego przyjrzenia się tej potrawie i okazało się, że nie dość, że przygotowanie jej to pestka, to jeszcze jest niezwykle smaczna :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1-2 nieduże bakłażany
oliwa
sól

Sos mięsny:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
500g mielonego mięsa wołowego
80ml białego wina (1/3 szklanki)
400g dojrzałych pomidorów (waga po obraniu ze skóry i wydrążeniu gniazd nasiennych)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
1/2 płaskiej łyżeczki suszonego chilli
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
sól i świeżo mielony, czarny pieprz do smaku

Beszamel
20g masła
15g mąki pszennej
200ml zimnego mleka
sól do smaku
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

1/2 szklanki Parmezanu, Grana Padano lub Pecorino (startego na tarce z drobnymi oczkami)





Najpierw przygotować mięso: pomidory pokroić w kostkę i zmiksować blenderem na pulpę, na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulę i posiekane ząbki czosnku i zeszklić, aż puszczą aromat. Wtedy też dodać mięso i smażyć ok. 5 minut. Wlać wino, przemieszać i dodać pomidory, pietruszkę i przyprawy, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 40 minut – czasami zamieszać.

Bakłażany pokroić w poprzek na plastry grubości ok. 0,5 cm, ułożyć obok siebie na ręczniku papierowym, posmarować oliwą (za pomocą pędzelka) i oprószyć solą z obu stron, zostawić na 10-15 minut, osuszyć. Rozgrzać patelnię grillową, kłaść plastry i smażyć, aż pojawią się na nich charakterystyczne, grillowe paski, z obu stron. Zdjąć usmażonego bakłażana na ręcznik papierowy i odstawić.

Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół. Średniej wielkości formę żaroodporną wysmarować oliwą, na dnie równą warstwą rozłożyć plastry bakłażanów, na nie wyłożyć połowę przygotowanego mięsa, znów ułożyć warstwę bakłażanów i wyłożyć resztę mięsa.

Ułożyć na wierzchu pozostałe bakłażany i przygotować beszamel: w rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, smażyć chwilę razem, aż zacznie się pienić, wlać mleko i gotować, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać szczyptę soli i startą gałkę muszkatołową i połowę przygotowanego sera. Przygotowanym beszamelem pokryć wierzch bakłażanów, posypać resztą sera, wstawić do piekarnika na 30 minut – po upieczeniu podawać od razu.

Przepis znaleziony na Kwestii Smaku.

Zgłaszam do akcji „Warzywa psiankowate 2015” u Mopsika:
w kategorii bakłażany, pomidory

Akcja-Warzywa-psiankowate-2015



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Moussaka – grecka lazania z bakłażana
  • Moussaka – grecka lazania z bakłażana