//

Muffinki z borówkami

Ten przepis jest chyba jakiś pechowy... za pierwszym razem, gdy robiłam te muffinki ciasto zupełnie wypłynęło poza foremki i niczym nie przypominało zgrabnych muffinów (ale za to w smaku były oblędne!), natomiast za drugim razem zapomniałam dolać oleju do ciasta, przez co nie chciało odchodzić od papilotek... na szczęście z pierwszego razu zostało mi trochę kruszonki na drugą próbę. Muffiny urzekają swoją prostotą i smakiem :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
9 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
ok. 40


Muffinki
- suche składniki:
1 szklanka mąki pszennej
90g cukru trzcinowego
1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta cynamonu mielonego
szczypta kardamonu mielonego
- mokre składniki:
130ml maślanki
1 jajko
2 łyżki oleju

50g świeżych borówek amerykańskich

Kruszonka:
75g mąki pszennej
70g cukru trzcinowego
2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
szczypta sol
60g miękkiego masła





Piekarnik nastawić na 180 stopbi, formę wyłożyć 9-cioma papilotkami.

Składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, aż powstaną grudki, wstawić do lodówki.

W misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce roztrzepać jajko z olejem i maślanką, wymieszać całość z suchymi składnikami na jednolitą masę. Do papilotek rozlać połowę ciasta, położyć po dwie borówki i rozłożyć resztę ciasta, ułożyć po 3 borówki na wierzchu i każdą muffinkę posypać obficie kruszonką.

Wstawić blachę do piekarnika i piec muffiny do zarumienienia, 20-25 minut. Upieczone od razu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na 5 minut, po czym przełożyć na kratkę, by wystygły.

Przepis pochodzi z książki „Moufflet: More Than 100 Gourmet Muffin Recipes That Rise to Any Occasion” Kelly Jaggers.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffinki z borówkami
  • Muffinki z borówkami