Muffinki z malinami

Owsiane, migdałowe, malinowe i mało słodkie - to wymarzone śniadanko dla tych, którzy lubią sprawiać sobie małe przyjemności. Te muffinki powstały pod wpływem chwili, bo cóż zrobić z malinami, kiedy niemalże codziennie zbieram kolejny kilogram? Przyznaję z łezką w oku, że dzisiaj kończy się trzecia edycja mojej akcji "Muffinkowo", w której zbieram razem z blogerkami najlepsze przepisy na pyszne muffinki. Kolejny rok okazuje się, że możliwości ich przyrządzenia są nieograniczone.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
7 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20-25
Czas całkowity (min):
ok. 40 minut


Maliny

Składniki suche:
200g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki górskich płatków owsianych
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:
1 jajo
+ 6 łyżek cukru trzcinowego
160ml mleka
2 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła





Nastawić piekarnik na 180 stopni, wyłożyć formę papilotkami.

Jajko roztrzepać z cukrem, wlać mleko i rozpuszczone masło, wymieszać.

Suche składniki wymieszać ze sobą. Połączyć suche składniki z mokrymi. Do papilotek nałożyć 1/3 ciasta, położyć po 1 malinie, przykryć resztą ciasta i włożyć po 2 maliny, posypać mielonymi migdałami i płatkami owsianymi i całość wstawić do piekarnika.

Piec muffinki 25 minut, wyjąć od razu z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie i przełożyć na kratkę do studzenia.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffinki z malinami
  • Muffinki z malinami
  • Muffinki z malinami