//

Muffiny brownies z malinami

Pprzepyszne! Wilgotne, naprawdę czekoladowe, mięciutkie i słodkie, ale tą słodycz idealnie zrównoważyły kwaśne malinki. Polecam Wam serdecznie!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


120g gorzkiej czekolady (u mnie 74% zawartości kakao)
100g masła (82% tł.)
130g cukru kryształu
80g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
czubata szklanka świeżych malin





Nastawić piekarnik na 175 stopni, foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami.

Włożyć do szklanej miski połamaną czekoladę, masło i cukier, postawić miskę na garnuszku z wodą i w takiej kąpieli rozpuścić całość, co jakiś czas mieszając, odstawić, by masa lekko przestygła, wymieszać z pastą waniliową.
Do drugiej miski przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Masę czekoladową w misce zacząć miksować i stopniowo wsypywać mieszankę mączną. Wbić dwa jajka i zmiksować ostatecznie, na koniec dodać maliny i wymieszać całość bardzo delikatnie silikonową szpatułką.
Nakładać ciasto łyżką do papilotek do 2/3 ich wysokości, rozkładając równomiernie całe ciasto.

Wstawić formę do piekarnika i piec muffinki 20-25 minut – aż do „suchego patyczka”.

 

Przepis od Kasi.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny brownies z malinami
  • Muffiny brownies z malinami
  • Muffiny brownies z malinami