Muffiny czekoladowe

Niewiarygodne, że tyle lat prowadząc muffinkowe akcje kulinarne, na moim blogu nie pojawiły się przepisy na dwa klasyki - muffiny czekoladowe oraz muffiny waniliowe. Jak to się stało - nie wiem, może mi to umknęło, a może tyle czasu szukałam odpowiedniego przepisu? Najważniejsze, że pierwszy z tych przepisów właśnie Wam prezentuję. Te muffiny są naprawdę mega czekoladowe, choć daleko im do konsystencji brownie, ale polecam nie żałować czekoladowych groszków! A zapach, jaki unosi się w domu podczas ich pieczenia, nawet sąsiadów zwali z nóg :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


Składniki suche:
190g mąki pszennej
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
70g posiekanej czekolady (u mnie 74% kakao)

Składniki mokre (muszą mieć temperaturę pokojową!):
80g masła
1 jajo
150g cukru trzcinowego
180ml mleka
1 łyżeczka esensji waniliowej

30g groszków czekoladowych na wierzch





Piekarnik nastawić na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.

Do miski przesiać mąkę z kakao, proszkiem i solą, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, odstawić.

W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na białą puszystą masę (można do tego użyć miksera, będzie szybciej), wbić jajko i wymieszać na gladką masę, wlać mleko i ekstrakt waniliowy i znów wymieszać. Wsypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać szpatułką.

Nakładać ciasto do papilotek (można po sam brzeg, gdyż ciasto nie wypływa i dobrze trzyma się foremek), posypać groszkami czekoladowymi, wstawić blachę do piekarnika i piec muffiny 20-25 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć, zostawić w formie na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę, by wystygły.

Przepis pochodzi z bloga Zoom Yummy.

bannerek brązowy



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny czekoladowe
  • Muffiny czekoladowe
  • judik

    Wyglądają obłędnie! Tak mnie czarują, że chyba w najbliższym czasie się na nie skuszę :-)

  • Zadowolona

    Wspaniałe! Zamieniłam gorzką czekoladę na mleczną pokrojoną w małe kosteczki, co dało wspaniały efekt przy jedzeniu muffinów na ciepło :). Dodałam jeszcze szklankę świeżej aronii, dzięki czemu babeczki nie były za słodkie. Gorąco polecam ten przepis, jest idealny!!!

    • Aronia to świetny pomysł! :)

  • Ola

    Nie wiem dlaczego, ale u mnie tak ładnie nie pękły na górze, zrobiły się z nich takie grzybki. Ale w smaku bardzo dobre, wszystkim smakowały

    • Myślę, że to zależy od ilości nałożonego ciasta do papilotek :) ale cieszę się, że zasmakowały.