Muffiny dyniowe z nadzieniem

Ciągle zachodzę w głowę, jak to się stało, że mam bloga ponad dwa lata i do tej pory nie pojawił się na nim przepis na muffinki dyniowe? Nie potrafię rozstrzygnąć tej zagadki, więc postanowiłam naprawić mój błąd i nadrobić zaległości i upiec kilka pysznych, dyniowych muffinów. Wbrew pozorom to, że są nadziewane serkiem wcale nie sprawia, że są trudniejsze w wykonaniu, za to efekt powala, oj powala... polecam je serdecznie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
60


MUFFINY
Składniki suche:
230g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do potraw z dyni (link do przepisu - na dole)
szczypta soli
1 płąska łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki mokre:
180g cukru (polecam trzcinowy)
1 szklanka puree z dyni* (ugotowana dynia, odcedzona z wody, zmiksowana blenderem)
150ml oleju
2 jajka

NADZIENIE
60g naturalnego serka (takiego do smarowania, byle nie topionego)
2 łyżki cukru pudru

KRUSZONKA
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

*użyłam dyni Hokkaido, o zwartym, skrobiowym owocu





Najpierw wymieszać serek z cukrem pudrem, małą łyżeczką nałożyć porcje serka na tackę wyłożoną folią aluminiową (12 małych porcyjek) i całośc wstawić na 1-2 godziny do zamrażarki.

Składniki kruszonki wymieszać, utrzeć w palcach, tworząc grudki i wstawić całość do lodówki.

Kiedy serek się zmrozi, nastawić piekarnik na 175 stopni i wyłożyć formę papilotkami.

Puree z dyni wymieszać z cukrem, wbić jajko, wlać olej – połączyć przy pomocy trzepaczki. Mąkę przesiać do innej miski, razem z solą, sodą i przyprawą do piernika. Wsypać suche składniki do mokrych i całość wymieszać na gęste, zwarte ciasto.

Do papilotek rozłożyć po równo połowę ciasta dyniowego. Wyjąć z zamrażarki porcje serka, zdejmowac z folii i kłaść na ciasto w papilotkach, na wierzch rozłożyć resztę ciasta, przykrywając całkowicie serek – ciasto jest zwarte, więc nie wypłynie z papilotki, nawet jeśli będzie go trochę więcej. Wierzch ciasta posypać kruszonką.

Wstawić formę z muffinami do piekarnika i piec 30 minut – w połowie obrócić formę, by równomiernie się upiekły. Upieczone muffinki wyjąć od razu z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie, po czym przełożyć na kratkę, by ostygły.

Domowa przyprawa do potraw z dyni – przepis po kliknięciu.

 

Przepis ze strony Foodstastic Mom – tu także znajdziecie instrukcję krok po kroku wykonywania muffinów.

dynie_banner2012



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny dyniowe z nadzieniem
  • Muffiny dyniowe z nadzieniem
  • Muffiny dyniowe z nadzieniem
  • magda

    Piekłam dziś :) super, pięknie wyszły, pytanie odnośnie puree mam…czy mroziłaś gotowe puree? bo surową dynie w kawałkach już mam zamrożoną, a dziś pomyślałam, że łatwiej by później było już mieć gotową: zmiksowaną i ugotowaną…ktoś tak robił?

    • Super, że wyszły! :)

      Szczerze mówiąc nie zamroziłabym gotowego puree, a to dlatego, że dynia mrożona w kawałkach łapie dużo wody i trzeba ją po rozmrożeniu intensywnie odsączać na sicie, więc boje się, że puree nie da się odsączyć w ogóle. No chyba, że chcesz to puree wykorzystywać wyłącznie do zupy, ale z innymi potrawami bym nie zaryzykowała :)

      • Malina

        Puree dyniowe znakomicie się mrozi!!! Ale można też je zapasteryzować w słoikach, bez obaw o nadmiar wilgoci.

        • A jak puree zachowuje się po rozmrożeniu? Bo dynia, którą mrożę w kostkach wylewaz z siebie potem litry wody i jest bardzo wodnista.

    • Małgorzata Ziółkowska

      ja mroziłam, bo zima piekę drożdżówkę z dynią.Mrozi się świetnie

      • No to muszę kiedyś spróbować :)