Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Muffiny dyniowe

Muffinki dyniowe to klasyka jesiennych przepisów. Aż trudno uwierzyć, że te zwykłe, bez dodatków, dopiero teraz pokazuje na blogu. Być może wynikało to z braku czasu albo też z braku idealnego przepisu. Tak, ten przepis jest idealny, muffinki wyszły wilgotne i mięciutkie, nie przez przypadek ubrałam je w halloweenowe papilotki - razem z nimi stworzyły piękny duet :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
11 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


MUFFINKI
Składniki suche:
150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki suszonego, mielonego imbiru
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki mokre:
210g ugotowanej, odcedzonej dyni
2 małe jajka
120g cukru trzcnowego
90ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Glazura karmelowa (przepis własny):
60g cukierków toffi (krówek, irysów, itp.)
1 łyżeczka masła
3 łyżki słodkiej żmietanki 30%





Nastawić piekarnik na 175 stopni, metalową formę wyłożyć papilotkami.

Do miski przesiać odważoną mąkę i wymieszać z resztą suchych składników, odstawić.

W naczyniu blendera umieścić dynię, zmiksować na puree, wsypać cukier, wbić jajka i wlać olej oraz ekstrakt i całość ubić. Dodać suche składniki i całość dokładnie wymieszać. Nakładać ciasto do papilotek do (dosłownie) 2/3 ich wysokości.

Piec muffinki 20-25 minut, aż równomiernie się zarumienią. Upieczone od razu wyjąć z piekarnika, po chwili przełożyć na kratke by przestygły.

W czasie, kiedy muffinki będą się piekły można wykonać glazurę. Włożyć do garnuszka masło i śmietankę i podgrzać, wrzucić cukierki i podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta, karmelowa masa. Gorącą masą polać gorące muffinki.

 

Przepis na muffinki (z moimi kosmetycznymi zmianami) pochodz z Culinary Cory.

dynie_banner2012



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny dyniowe
  • Muffiny dyniowe
  • Muffiny dyniowe