//

Muffiny marchewkowe

Muszę przyznać, że pierwszy raz w życiu piekłam marchewkowe muffinki. Z tej okazji, że prowadzę zimową akcję, pomyślałam, że z Judytką ze Sweet escape into kitchen koniecznie musimy coś razem upiec. Wiedziałyśmy też, że przepis na pewno będzie pochodził z książki "Martha Stewart's Cupcakes", gdyż Judik dostała ją ode mnie w prezencie urodzinowym.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


150g obranej marchwi
1 jajko
50g rodzynek
100g cukru trzcinowego (lub 80g białego)
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
100ml oleju roślinnego
150g mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
1/3 łyżeczki suszonego, mielonego imbiru

Ponadto:
150ml śmietanki kremówki 30% (bardzo mocno schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe uprażone na suchej patelni





Piekarnik nastawić na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wbić do niej jajko, dodać rodzynki, olej, cukier i wanilię i całość dokładnie zmiksować.

Mąkę przesiać z resztą składników, dodać do składników mokrych i całość zmiksowac na gładką masę.

Nałożyć ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości, wstawić blachę do piekarnika i piec muffinki 20-25 minut, aż ładnie wyrosną i zaczną się rumienić. Upieczone od razu wyjąć z piekarnika i po chwili przełozyć na kratkę, by przestygły.
Kiedy muffinki całkowicie wystygną, ubić śmietankę z cukrem pudrem, mikserem na sztywno, nałożyć bitą śmietanę na muffinki i całość posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

THERMOMIX

Nastawić piekarnik na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Marchew pokroić na kawałki, wrzucić do naczynia i zmiksować – obr. 6, czas 5 s.

Wbić jajko, dodać rodzynki, olej, wsypać cukier i wanilię i zmiksować – obr. 3, czas 1 min.
Zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia posiekaną marchew.

Mąkę przesiać z resztą składników do składników w naczyniu, zmiksować – obr. 2, czas 30s. Znów zgarnąć kopystką składniki i zmiksować – obr. 2, czas 30s.
Nałożyć ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości i piec muffinki 20-25 minut, aż będą wyrośnięte. Upieczone muffinki od razu wyjąć z piekarnika i po chwili przełożyć na kratkę, by ostygły.

Kiedy muffiny wystygną całkowicie, ubić śmietankę w naczyniu miksującym z cukrem pudrem – nałożyć motylek – obr. 3, czas 30s. – 2 min. – obserwować śmietanę w naczyniu, aż będzie ubita.

Nałożyć śmietankę na muffinki i całość posypać wiórkami.

 

Muffinki Judyty zobaczyć możecie na jej blog – Sweet escape into kitchen.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny marchewkowe
  • Muffiny marchewkowe
  • Muffiny marchewkowe