Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Muffiny z Advokatem

Bez mleka, bez proszku do pieczenia, świetne muffiny, puszyste i smaczne. Ich zaletą jest fakt, że można pominąć likier, więc można je zrobić także dla dzieci :) Oczywiście to kolejny, niezawodny przepis od Helgi Lederer.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


200g surowych jajek (odważyć bez skorupek)
200g cukru kryształu
200g masła (83%)
200g przesianej mąki pszennej
60ml likieru Advokat





Piekarnik nastawić na 170 stopni, przygotować formę na muffiny. Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić.

Jajka zmiksować w misce, dodać cukier i utrzeć na gładką masę, wlać likier i wymieszać. Cały czas mieszając wlewać stopniowo przestudzone masło i dodać przesianą mąkę porcjami, zmiksować na gladką masę.

Ciasto rozłożyć równomiernie do foremek (papilotek) i wstawić formę do piekarnika. Piec około 20 minut, aż muffinki będą rumiane. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na 5 minut, po czym przełożyć na kratkę, by ostygły.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny z Advokatem
  • Muffiny z Advokatem
  • Muffiny z Advokatem