//

Muffiny z kajmakiem

Jeśli lubicie słodkie ciasta oraz kajmak lub mase krówkową, to te muffinki są właśnie dla Was. Robi się je kilka chwil, nie trzeba nawet wyjmować miksera, a najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
14 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


Suche składniki:
340g mąki pszennej
160g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli

Mokre składniki (wszystkie w temp. pokojowej):
1 jajko
80g rozpuszczonego i przestudzonego masła
160ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

14 łyżeczek kajmaku (ostatecznie może być masa krówkowa)

Posypka:
2 łyżki cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu





Nastawić piekarnik na 175 stopni, formę wyłożyć papilotkami. Suche składniki przesiać do miski i wymieszać z cukrem.

W drugiej misce roztrzepać jajko, wlać mleko i dodać masło oraz ekstrakt z wanilii. Połączyć suche składniki z mokrymi, dokładnie mieszając. Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, włożyć na środek po 1 łyżeczce kajmaku i przykryć resztą ciasta.

Wymieszać cukier trzcinowy z cynamonem i posypać taką mieszanką ciasto z wierzchu. Wstawić blachę do piekarnika i piec 20 minut, upieczone od razu wyjąć, zostawić na chwilę w formie i przełożyć na kratkę, by wystygły.

Przepis pochodzi z książki „Moufflet. 100 gourmet muffin recipes that rise to any occasion” Kelly Jaggers.

bannerek brązowy



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny z kajmakiem