Muffiny z mango i białą czekoladą

Razem z Anią z Krainy rozkoszy podniebienia , doszłyśmy do wniosku, że znamy się tyle czasu, a nic jeszcze razem nie ugotowałyśmy. Trzeba było szybko naprawić to niedopatrzenie i postanowiłyśmy, że upieczemy delikatne muffinki z mango i białą czekoladą. Muffinki wyszły bardzo mięciutkie i naprawdę delikatnie, mango fajnie zmiękło, więc do ciasta można dodać nawet takie nie do konca dojrzałe. Aniu, dziękuję Ci za wspólne pieczenie i mam nadzieję, że szybko znów to powtórzymy :)) Przepis pochodzi z książki "Babeczki. Drobne ciasteczka, muffinki do kawy".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12-14 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


125g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
125g miękkiego masła
110g cukru trzcinowego
2 jaja (ogrzane do temp. pokojowej)
2 łyżki likieru brzoskwiniowego, Malibu lub wiśniówki
75g białej czekolady
200g dojrzałego mango obranego ze skóry





Piekarnik nastawić na 175 stopni, formę wyłożyć papilotkami.

Czekoladę posiekać nożem, mango pokroić w drobną kostkę.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do drugiej miski włożyć masło i cukier i całość ucierać mikserem na najwyższych obrotach około 5 minut. Po tym czasie wbić jajko, zmiksować, wlać alkohol i wsypać mieszankę mączną, całość zmiksować na gładką masę.

Do masy dodać mango i czekoladę i delikatnie wymieszać. Nakładać masę do 3/4 wysokości foremek i wstawić blachę do piekarnika, piec 20-25 minut, upieczone od razu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Ostudzone muffiny można udekorować bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami.

 

Muffiny piekłam razem z Anią z bloga Kraina rozkoszy podniebienia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny z mango i białą czekoladą

0 komentarzy