Muffiny z orzechami włoskimi

Dzięki nim mój dom wypełnił słodki i charakterystyczny zapach Bożego Narodzenia. Szczerze mówiąc takiego efektu się nie spodziewałam, ale są pyszne i delikatne :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


150g mąki pszennej
100g posiekanych orzechów włoskich
opakowanie proszku doo pieczenia
2 łyżki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
125g miękkiego masła (temp. pokojowa)
125g cukru kryształu
1 jajko
2 łyżki rumu

Na przybranie:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
20g masła
połówki orzechów włoskich lub krokant orzechowy





Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

W misce wymieszać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i przyprawy.
W drugiej misce zmiksować jajko i dodac cukier, wlać rum, utrzeć. Stopniowo wlewac roztopione masło. Wsypać mieszankę mączną i zmiksować tylko do połączenia składników.

Do przygotowanej wczesniej formy do muffinek powkładać papilotki i nakładać ciasto do 2/3 wysokości.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Nie wyrosną zbytnio, a nawet lekko się zapadną, ale to wina cięzkiego ciasta, więc się nie zniechęcajcie.

W czasie pieczenia przygotować glazurę: roztopic masło z czekoladą i śmietanką, odstawić.
Wyjąć muffiny z piekarnika i wyłozyć na kratkę, by stygły, ale można od razu przyozdobić je polewą czekoladową, musi jej być tyle na każdej muffince, aby nic nie zostało w romdelku. Całość przyozdobić połówkami orzzechów włoskich lub orzechowym krokantem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny z orzechami włoskimi