Nadziewane marchewki z kruchego ciasta

Pomysł na te marchewki leżał w moich zakładkach ponad rok. Miałam je przygotowywać w zeszłe święta Wielkanocne, ale nie było jak i kiedy i trochę żałuję, że zrobiłam je dopiero teraz. Pomysł, jak dla mnie jest rewelacyjny, podpatrzyłam go na Hungry Happenings, choć tam w przepisie było gotowe, kupne ciasto, z którego owe marchewki zostały wykonane, ja za to zdecydowałam się na kruche ciasto i zrobiłam je z własnego przepisu, wyszło naprawdę kruchutkie, a marchewki wyglądały fantastycznie :) Nadzianie ich pastą jajeczną to idealny pomysł na wielkanocne śniadanie, a jeśli nadziejemy je pastą z kurczaka, to może być fantastyczna przekąska dla gości, zamiast kanapek czy koreczków :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 12 sztuk
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
65


Ciasto (przepis własny):
160-170g mąki pszennej
70g twardego, zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka

1 białko
pomarańczowy barwnik
2 łyżki mleka

Do nadziania:
pasta jajeczna z 4 jaj, pasta z makreli, z tuńczyka (linki pod przepisem)
natka pietruszki/pęczek koperku/sałata karbowana





Do miski przesiać mąkę, dodać śmietanę i żółtka oraz sól i proszek do pieczenia, wszystko posiekać nożem, a następnie krótko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami pergaminu lub folii spożywczej na grubość ok. 1-2 mm i długość ok. 35 cm.

[THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać żółtka oraz kwaśną śmietanę, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypać sól, zagnieść – 1 min., o. Interwał – w razie potrzeby zgarnąć ciasto ze ścianek naczynia i jeszcze chwilę zagniatać. Ciasto wyjąć, uformować kulę i rozwałkować je między dwoma kawałkami pergaminu lub folii spożywczej na grubość 1-2 mm i długość ok. 35 cm.]

Białko roztrzepać z mlekiem, dodać barwnik, odstawić. Nastawić piekarnik na 175 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w paski o szerokości ok. 5 mm, paskami ciasta dość ciasno owijać metalowe rurki, po zawinięciu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy zrobimy już wszystkie, posmarować je dwukrotnie przygotowanym wcześniej białkiem. Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć, bardzo delikatnie odkleić od papieru do pieczenia (można sobie pomóc łopatką, żeby się odkleiły od papieru) i wystudzić na kratce.

Całkowicie wystudzone „marchewki” nadziać pastą i podawać od razu.

Pomysł oraz dokładną instrukcję znajdziecie na stronie Hungry Happenings.

PASTA JAJECZNA                PASTA Z KURCZAKA
Pastaj jajeczna1 pasta z kurczaka1

PASTA Z TUŃCZYKA            PASTA Z MAKRELI
pasta z tuńczyka1 pasta z makreli3

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Nadziewane marchewki z kruchego ciasta
  • Nadziewane marchewki z kruchego ciasta
  • Nadziewane marchewki z kruchego ciasta
  • Nadziewane marchewki z kruchego ciasta
  • midoriko

    to ciasto ma tak buzie zaklejać ? strasznie kruche jest i ciężko się z tego ciasta te marchewki robią

    • Jak widać na załączonym obrazku marchewki wychodzą i się nie kruszą – ja nie miałam z nimi problemu, a robiłam je już wiele razy. Czy przepis był odtworzony 1:1 czy coś było z nim zmieniane?

    • Robiłam dzisiaj marchewki znowu i wiem w czym problem – ciasto kruszyło się po chłodzeniu w lodówce, więc poprawiłam przepis o ten szczegół i kosmetycznie zmieniłam składniki, by ciasto było trochę bardziej wilgotne, mam nadzieję, że teraz praca z nim będzie przyjemniejsza i łatwiejsza :)

  • ewa

    Witam.chcialabym upiec te marcheweczki na Wielkanoc,ale bede bardzo zajeta i dlatego chcialabym je upiec pare dni wczesniej,czy moga czekac upieczone i nie nadziane bez szkody dla smaku i wygladu? jesli tak to jak je przechowywac?

    • Oczywiście, można je upiec i po całkowitym wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Nie powinno stracić kruchości.

  • asia

    Te marchewki można upiec np dzień wcześniej ???

  • Sylwia Barszczewska

    Jak szybko miękną marchewki po nadzianiu ich ?

    • Spokojnie kilka godzin powinny wytrzymać – jeśli chcesz je przechowywać dłużej, to po upieczeniu możesz posmarować je od środka roztrzepanym białkiem i wstawić na kilka minut do piekarnika, wtedy nie będą tak chłonęły wilgoci od nadzienia.