Naleśniki – bezglutenowe i bez mleka

Na diecie bezglutenowej nadal nie rezygnuję z moich ulubionych przysmaków. Ponieważ zalecone mam równoczesne rezygnowanie z produktów z krowiego mleka, staram się je omijać tam, gdzie tylko mogę - włączając w to kawę, którą teraz zabielam mlekiem roślinnym. Przyznam szczerze, że taka dieta wcale nie jest restrykcyjna, nie chodzę głodna i niedługo planuję przygotowanie kolejnych, ulubionych przysmaków, ale w wersji bezglutenowej - np. bułeczek czy pierogów. Specjalnie używam do tego gotowej mieszanki (nie mylić z napakowanymi chemią innymi, gotowymi mieszankami), ponieważ są one łatwo dostępne (w marketach i Internecie) i wychodzą w ogólnym rozrachunku niedrogo, w porównaniu do składników, które musiałabym kupować osobno. Sama zamierzam najczęściej jak się da, korzystać z tych przepisów, bo jakoś trzeba sobie radzić, dlatego tworzę bazę przepisów ze składników dla mniej najłatwiej dostępnych :) Przepis na te naleśniki powstał metodą prób i błędów, tak jak przy zwykłych, pszennych naleśnikach, trzeba zręcznie operować patelnią, ale za to placki wychodzą niewiarygodnie mięciutkie i puszyste.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


250g mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam Mehl Farine z firmy Schar)*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
350ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
400ml wody
2 łyżki oleju
3 jajka





Suche składniki przesiać przez sito do miski. Mokre składniki wymieszać. Miksując, wlewać stopniowo mokre składniki do suchych, miksować do momentu uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.

Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo mocno rozgrzać, na rozgrzaną nalewać porcję ciasta i rozprowadzać ją szybkim ruchem po całej powierzchni, smażyć na złoto z obu stron.

*Skład tej mieszanki to: skrobia kukurydziana , mąka kukurydziana , substancja zagęszczająca: guma guar; dekstroza.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Naleśniki – bezglutenowe i bez mleka
  • Naleśniki – bezglutenowe i bez mleka