Naleśniki na maślance

Naleśniki to tak wdzięczna potrawa, że można nadziać je lub podać z dosłownie wszystkim - na słodko, czy wytrawnie, to w zasadzie nie ma większego znaczenia, wszystko zależy od naszych upodobań. Sekret idealnych naleśników tkwi nie tylko w dobrym przepisie, ale również w technice smażenia - ważne, aby smażyć na dobrej, nie zniszczonej patelni i wylewać minimalną ilość ciasta, która tylko pokryje powierzchnię patelni - by naleśniki były jak najcieńsze. Naleśniki zawsze wychodzą mi cieniutkie, tak było i w tym przypadku, choć ze względu na bardziej gęste ciasto były jednak odrobinę grubsze, ale za to maślanka sprawiła, że były lekkie, miękkie i puszyste :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
20 sztuk po 20 cm śr.
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
ok. 50 + 30


250g mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
250ml maślanki
350ml wody
3 średnie jajka
5 łyżek oleju





Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i cukrem, odstawić.

Jajka roztrzepać z maślanką, wlać wodę i olej i wymieszać. Wlewać mokre składniki do suchych, cały czas mieszając, by nie powstał grudki. Gotowe ciasto odstawić na co najmniej 30 minut, by odpoczęło.

Mocno rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, smażyć naleśniki z obu stron na złoto. Podawać na ciepło lub zimno, jak i z czym kto lubi :)

P.S. Naleśniki zawsze smażę na suchej patelni (bez użycia oleju) – dlatego ważne jest, aby patelnia miała dobrą, nieprzywierającą i nieporysowaną powłokę.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Naleśniki na maślance
  • Naleśniki na maślance