Naleśniki bez mąki

Te niezwykłe naleśniki pojawiły się w naszym domu kilkanaście lat temu wraz z hasłem"dieta optymalna" i tak już zostały na zawsze. Takie placki to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mogą spożywać mąki czy proszku do pieczenia, i choć w oryginalnym przepisie był dodatek mąki, to razem z Mamuśką, od której ten przepis dostałam, stwierdziłyśmy, że bez sensu jest ją dodawać, skoro naleśniki i bez niej fantastycznie się smażą. Nadają się one nie tylko do podania na słodko, z domową konfiturą czy owocami, ale również są super materiałem na smaczne krokiety czy nawet jako zastępstwo makaronu (bo przecież można naleśniki pokroić w cienkie paseczki). Polecam Wam spróbować, choć z ich smakiem trzeba się oswoić, na pewno wielu z Was podpasuje taka smaczna alternatywa mącznych placuszków - które oczywiście nadal uwielbiam :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 12 sztuk 24cm śr.
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
35


500g jajek (waga bez skorupek) - to około 8 jajek rozmiaru M
80g słodkiej śmietanki 30% lub 18%
szczypta soli





Do miski wbić jajka, dodać śmietankę i szczyptę soli i zmiksować na jednolitą, rzadką masę. Rozgrzać mocno patelnię z nieprzywierającą powłoką (najlepiej taką do naleśników), można nalać odrobinkę oleju. Nalewać chochelką porcję na patelnię i szybkim ruchem rozprowadzać masę po całej powierzchni patelni. Smażyć do wykończenia składników.

THERMOMIX:
W naczyniu miksującym odważyć śmietankę, wyzerować wagę i wbić jajka, dodać szczyptę soli i zmiksować – 30s., o. 5. Smażyć naleśniki jak powyżej.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Naleśniki bez mąki
  • Naleśniki bez mąki